Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Logotype Mat och Klimat

Försvinn Svinn för minskat matsvinn

Skola & förskola

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Nu går startskottet för årets Försvinn Svinn-projekt i Sollentunas skolor! Det är dags för eleverna på Runbacka skolor att lära sig tänka klimatsmart och förstå varför man inte ska slänga mat.

Projektet startar med en inspirationsvecka då temat Mat och miljövävs in i undervisningen. På ”soplektioner” får eleverna lära sig om återvinning och avfall och genom att väga sitt matavfall på en ”klimatvåg” får de testa sin egen klimatpåverkan . Köket på skolan lägger extra fokus på klimatsmart mat med goda vegetariska rätter och säsongsanpassad salladsbuffé.

Liselott Karlsson, kostekonom på barn- och utbildningskontoret:
 - Matsvinn är en onödig miljöbelastning och slöseri med pengar som skulle kunna användas bättre. För att minska matsvinnet behövs både kunskap, engagemang och motivation och det hoppas vi ge eleverna genom Försvinn Svinn!

Försvinn svinn! är en del av kommunens och barn- och utbildningskontorets arbete med att minska utsläppen av växthusgaser. Grunden kommer från kommunens klimatstrategi. I grundskolans läroplan lyfts miljömedvetande fram som en viktig kunskap för framtida generationer. Ett miljöarbete ingår därför naturligt i skolans uppdrag och man försöker också förenkla för skolor och förskolor att jobba klimatsmart i vardagen.