Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Föräldrarbrev om alkohol

Omsorg & stöd

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Nu är det snart sommarlov för cirka 6000 högstadie- och gymnasieungdomar i Sollentuna. Kommunens förebyggande enhet har sammanställt en lista med tips och råd om hur du kan prata med din ungdom om alkohol och med viktiga telefonnummer. Du hittar även information om nattvandring.

Många av dem kommer dricka sig fulla för första gången. För att inte göra det enklare för dem kan du använda dig av tipsen vi sammanställt nedan:

Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Ungdomar som får alkohol av någon de känner dricker mer. Sex av tio ungdomar, vilket uppgår till 3600 av de elever som nu får sommarlov, uppger att de inte skulle dricka alkohol om det inte från någon de kände. Prata med äldre syskon och kompisar och gör klart för dem att du förväntar dig att de inte köper ut alkohol.

Hjälp din ungdom att säga nej
Ge din ungdom bra argument. Berätta att det är okej att ha en egen vilja och att säga nej även om alla andra säger ja. Berätta hur du ser på alkohol. Om du som vuxen säger nej till att ungdomar under 18 år dricker alkohol blir det lättare för din tonåring att säga nej.

Engagera dig i din ungdoms planer
Prata med din tonåring om vad ska de göra, vilka ska de träffa och var ska de vara. Håll kontakt och stäm av medan de är ute. Prata med andra föräldrar om hur de ser på att ungdomar dricker alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och vilka regler de har. Var gärna tillgänglig hemma eller via telefon.

Var ute
Ta en extra runda med hunden eller en promenad med grannen när ungdomar är ute, gå förbi där ungdomar brukar vistas, eller börja nattvandra tillsammans med andra föräldrar.

I samband med sommaravslutningsfirandet Schools Out den 13 juni anordnas även nattvandring för föräldrar. De som vill vara med samlas på Arena Satelliten klockan 19.00 eller klockan 21.00.

Tillsammans kan vi bidra till en lugnare och tryggare miljö, och göra skolavslutningen och övriga sommarkvällar till positiva upplevelser för våra barn och ungdomar!

Läs mer om det alkohol- och drogförebyggande arbetet och få mer tips här.

Här hittar du hela brevet med alla telefonnummer.