Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Kulturstipendiat

Kulturprisvinnare 2018

En av Nordens mest intressanta unga musiker tilldelas Sollentunas stora kulturstipendium

Uppleva & göra

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Hon räknas som en av Nordens mest intressanta unga musiker. Nu tilldelas Amalie Stalheim Sollentuna kommuns stora kulturpris. Sammanlagt delar Sollentuna ut 137 500 kr i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur- och fritidsområdet iår.

Nu delar Sollentuna kommun ut sammanlagt 137 500 kr i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur- och fritidsområdet. Det stora kulturpriset på 60 000 kronor går till Amalie Stalheim, Hon räknas som en av Nordens mest intressanta unga musiker och har bland annat blivit utsedd av Sveriges Radio till "P2 artist" både 2018 och 2019. Hon har haft sin bas i Sollentuna i snart 7 år och studerat på Edsbergs slott vid Kungliga Musikhögskolan.

Celine Strömbäck tilldelas stipendiet för ung kultur för sin konstnärlighet och entreprenörsanda som har gett henne uppmärksamhet gällande nordisk design i Japan och nationellt.

Tessi Tranehed tilldelas stipendiet till unga idrottare. Hon är en ung talang inom konståkning och deltar i flera internationella tävlingar. Tessi Tranehed har höga ambitioner med sin konståkning.

-      Med våra stipendier vill vi belöna och hjälpa eldsjälar och talanger inom kultur- och fritidsområdet i Sollentuna. Vi är oerhört stolta över vårt kultur- och fritidsliv och vill utveckla dessa individer som ger Sollentuna så mycket, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Sollentuna kommuns stora kulturstipendium, stipendiet för ung kultur och stipendiet för unga idrottare kultur- och fritidsområdet tilldelas:

Amalie Stalheim får stora kulturstipendiet på 60 000 kr

Amalie Stalheim är cellist och vann 2018 Kungliga Musikaliska Akademiens stora musiktävling "Solistpriset". Hon blev också utsedd av Sveriges Radio till "P2 artist" för 2018 och 2019. Den kommande säsongen är hon solist vid Kungliga Filharmoniska Orkestern, Gävle Symfoniorkester, Sveriges Radio Symfoniorkester och Norrbottens Kammarorkester. Hon räknas som en av Nordens mest intressanta unga musiker och har flera spelningar i Norge under nästa år. Hon har haft sin bas i Sollentuna i snart 7 år och har sedan 2012 studerat på Edsbergs slott vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

– De senaste sex åren har jag haft privilegiet att studera på Edsbergs slott i Sollentuna, något som har lyft min konstnärliga, tekniska och musikaliska nivå enormt, säger Amalie Stalheim.

Stipendiet Ung kultur på 20 000 kr till Celine Strömbäck

Celine Strömbäck är en ung egenföretagare i Sollentuna och avslutar i vår sin konstnärliga kandidatexamen vid Beckmans designhögskola. Hon har sedan 15 års ålder varit egenföretagare och sålt egentillverkade smycken. Hennes mål är att kunna försörja sig på sin design. Hon har redan fått in en produkt på kedjan Designtorget. Under 2017-2018 har hon fått två produkter utställda genom ett projekt och dessa har visats på några platser i Sverige men även på den svenska ambassaden i Tokyo. Utställningen i Japan gjorde att hon knöt flera nya kontakter och hon har blivit erbjuden att ställa ut på Nordic fair.

 – Jag söker stipendiet för att få möjlighet att tillverka nya prototyper i flera träslag och för att kunna resa till Tokyo för att delta på Nordic fair, säger Celine.

Stipendiet till unga idrottare på 20 000 kr till Tessi Tranehed

Tessi Tranehed började med konståkning redan som 4-åring. Hon bor i Sollentuna men studerar på Stockholms idrottsgymnasium. Nu har Tessi Tranehed tilldelas Sollentuna kommuns stipendium till unga idrottare. Idag tävlar hon för Enebybergs IF och hon har deltagit i många internationella tävlingar. Hon har även blivit uttagen att representera Sverige på en tävling i Andorra.

 – Jag satsar allt på min sport och lägger ner all tid i världen på att träna för att kunna lyckas ta mig dit där mina förebilder är idag, säger Tessi Tranehed.   

Läs om alla våra stipendiater här

 

Publicerad: 17 november 2018