Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Ryttarolympiaden i Sollentuna 1956

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Välkommen att höra av dig till kontaktcenter. Vi hjälper dig!

Telefon: 08-579 210 00

Måndag - fredag, 08.00 - 17.00

Torsdagar tar vi emot besök fram till 18.30

kontaktcenter@sollentuna.se

Det är faktiskt sant, 1956 var det Olympiska spel här i Sollentuna! Den 4 september firade vi 60-årsminnet av Ryttarolympiaden på Järvafältet.

De olympiska sommarspelen 1956 anordnades i Melbourne, Australien. Landets stränga karantänbestämmelser innebar dock att hästar inte kunde transporteras dit, istället hölls Ryttarolympiaden i Stockholm. Spelen invigdes den 10 juni på Stockholms stadion.

Fälttävlan, med dressyr, banhoppning och uthållighetsprov, genomfördes under tre dagar. Uthållighetsprovet reds i fem etapper den 13 juni, och inleddes med distansritt från Lill-Jansskogen till Sollentuna, en ritt på 35 kilometer.
Vid Ulriksdals kapplöpningsbana avbröts ritten för en steeplechase över 12 hinder, varefter man fortsatte till Fäboda. Här låg både start och mål förterrängritten, som reds över 33 hinder på en 7 650 meter lång bana. Som avslutning reds en temporitt på 2 kilometer.

Trots regn och kyla samlades över 40 000 åskådare vid Fäboda för att titta på tävlingarna, en rekordstor publik på en svensk ryttartävling och den största folksamlingen någonsin i Sollentuna. Till besökarna hörde stora delar av den svenska kungafamiljen, med spelens beskyddare kung Gustav VI Adolf i spetsen. Den mest prominenta besökaren från utlandet – och en av de mest intresserade - var Storbritanniens drottning Elizabeth II, som själv ägde en av hästarna i det brittiska laget. På bilden ovan ser du den svenska kungafamiljen, med kung Carl XVI Gustav till höger.

Jubileumsprogram 2016-09-04:

Plats: Fäboda gård på Järvafältet
Tid: 10:00 - ca 12:00

Välkomsttal:
              Magnus Ramstrand (KD), ordförande Kultur- och fritidsnämnden

              Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande

              Roland Berndt, kommunikationschef, Idrottsförvaltningen i Stockholms stad

              Björn Kastenman, son till Sveriges guldmedaljör Petrus Kastenman

Uppvisning av elever från Sollentuna ridskola och fälttävlansekipage, några visar också hur man hoppar lite högre, över kopior av de olympiska hindren från 1956.

Dragning av vinnare i utlottningen av ridlektioner bland de först anmälda på Facebook och rosetter till alla deltagande ryttare!

Moa Rasmusson (L), ordförande Trafik- och fastighetsnämnden, inviger promenadslingan. Guider visar några av de gamla hindren,  restaurerade eller återuppbyggda.

Publicerad: 11 oktober 2018