Om dina föräldrar och socialtjänsten inte är överens om något som gäller din situation, kan socialtjänsten ansöka om hjälp för dig enligt lagen om vård av unga, som ofta förkortas LVU. Det gäller också om du är 15 år och inte vill ta emot hjälp, fast socialtjänsten och kanske dina föräldrar också tycker att det vore det bästa för dig. Då beslutar en en domstol som heter förvaltningsrätten om du och din familj måste ta emot hjälp, eller om ni inte behöver det. Det är inte lika vanligt att en domstol bestämmer att någon måste få hjälp. Det vanligaste är att familjer vill ta emot hjälp.
Lagen om vård av unga (LVU) kan användas enligt 2§ och 3§. Vid båda paragraferna tycker socialtjänsten och du eller dina föräldrar olika om att du behöver hjälp. Vid 2§ tycker socialtjänsten att du behöver hjälp för att dina föräldrar inte tar hand om dig på ett tillräckligt tryggt och säkert sätt. Vid 3§ tycker socialtjänsten du behöver hjälp för att du är farlig för dig själv, till exempel om du tar droger eller begår brott och ingen annan hjälp har fått dig att må bättre.
Dina föräldrar kanske tycker som socialtjänsten, men du vill inte ha hjälp. Då kan socialtjänsten söka hjälp för dig enligt LVU §3. Domstolen förvaltningsrätten bestämmer i båda paragraferna om du ska få hjälp eller inte. Det går att överklaga det förvaltningsrätten beslutar. Det betyder att du eller dina föräldrar kan skriva och säga att ni vill att de ska göra ett nytt beslut om hur det ska bli.