Till navigation Till innehåll (s)

Tips om unga och alkohol

Det finns några tillfällen under året då risken är högre för att ungdomar ska prova alkohol för allra första gången och dricka sig berusade.

Vid valborg samt skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween och nyår tenderar ungdomar att prova alkohol för allra första gången. Inför dessa tillfällen lyfter kommunen alkoholfrågan för att skapa engagemang - främst hos föräldrar. 

Sex tips för tonårsföräldrar

Forskning visar att föräldrar genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder har stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster.  Här har vi samlat sex tips som bevisligen (enligt vetenskapliga studier) hör till de bästa för att få tonåringar att vänta med att börja dricka och dricka mindre. 

  • Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem.
  • Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig. 
  • Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som att "alla andra får" verkningslösa. 
  • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att köpa ut, blir förstås nöjd för stunden men innerst inne misstrogen mot föräldern. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
  • Köp inte ut. Den vanligaste anskaffningskällan av alkohol bland unga är Systembolaget genom vuxna i deras närhet. Sex av tio unga uppger att de inte skulle skaffa alkohol om det inte kom från någon de kände.

Boken Tonårsparlören

I april skickas tonårsparlören hem till alla hushåll med tonåringar. På tonårsparlörens hemsida kan du få mer tips och läsa mer om alkohol och tonåringar. 

Om du är orolig eller vill prata med någon i kommunen

Om du är orolig eller har frågor inför vissa helger eller festligheter kan du kontakta våra fältteam på telefonnummer: 08-579 210 65 eller 073-915 15 99.

Nattvandring

I samband med till exempel skolavslutningar  kan du som är förälder nattvandra.

Nattvandra med Farsor & Morsor i Sollentuna

Länkar

Mer om kommunens drogförebyggande arbete

Kampanjen Hej då alkoholskador