Till navigation Till innehåll (s)

Att bli kontaktperson för vuxna

Som kontaktperson för en annan vuxen träffas ni ungefär en gång i veckan. Ni kan även höras via telefon mellan gångerna ni träffas. Ni utgår från era egna intressen och bestämmer tillsammans vad ni vill göra när ni ses.

Hur kan ditt uppdrag se ut?

Ditt uppdrag som kontaktperson innebär att du och den enskilde träffas i genomsnitt en gång per vecka och har viss telefonkontakt däremellan.

Ni träffas för att till exempel gå ut och fika, promenera, gå på bio eller teater, besöka museum, göra utflykter. Ni kommer tillsammans överens om vad ni ska göra och utgår från era egna intressen och önskemål.

Det som krävs av dig personligen är att du har en stabil livssituation, ett starkt engagemang för dina medmänniskor och gott om tid att spendera med någon annan. Humor och uthållighet är andra viktiga egenskaper.

Vad innebär sekretessen?

Enligt lag måste du följa sekretesslagen. Detta innebär att du har tystnadsplikt när det gäller de uppgifter som du får ta del av för att kunna fullfölja ditt uppdrag.

Vi kräver av dig att du handskas med dessa uppgifter på ett seriöst och varligt sätt  så att den enskilde vuxne inte skadas.

Får du ersättning?

Sveriges Kommuner och Regioner har givit ut riktlinjer för vilken ersättning som ska utbetalas. Detta innebär att du får

  • en skattepliktig ersättning i form av arvode för ditt arbete
  • ersättning för dina egna faktiska kostnader, exempelvis biobiljetter eller cafébesök. Denna ersättning kallas omkostnadsersättning och är till viss del skattepliktig.

Finns det någon möjlighet till stöd och utbildning?

Vi ordnar gemensamma kvällar 4-5 gånger per termin då kontaktpersoner och även kontaktfamiljer har möjlighet att träffas och få inspiration och stöd av varandra. Till vissa av dessa träffar har vi inbjudna föreläsare som erbjuder dig fortbildning i olika ämnen. Du kan alltid få stöd och handledning av socialsekreteraren för kontaktpersoner.