Till navigation Till innehåll (s)
Vy över Edsviken. På bilen är en klarblå himmel, ett mörkblått vatten, Edsvik slott samt Stallbacken

Vy över Edsviken. På bilen är en klarblå himmel, ett mörkblått vatten, Edsvik slott samt Stallbacken

Uppleva & göra

Upptäck Sollentunas historia i din mobil

På fredagen den 26 maj lanseras appen Upptäck historien i Sollentuna. Stockholm läns museums app ger nu möjligheten att lära sig mer om Sollentunas historia. Genom appen kan man utforska platser som Rotebro station, Sollentuna centrum, Edsberg slott och Sollentuna kyrka

Nu kan få redan på mer om Sollentunas historia med hjälp av Stockholm läns museums app Upptäck historien. I samband med att Kulturvaket firas på Edsvik den 26 maj lanseras länsmuseet kultur- och fritidskontoret nya guider om Sollentuna i appen Upptäck historien. Här finner du t ex historia knuten till Rotebro station och Sollentuna centrum, miljöerna runt Edsberg slotts och Sollentuna kyrkas spännande historia. Museets arkeolog Daniel Sahlén deltar under kvällen och berättar om Upptäck historien.

-Förra året gick vi med i appen Upptäck konsten som tillgängliggör kommunens och hela regionen offentliga konst. Självklart ville vi nu gå vidare med ”Upptäck historien” Vi börjar med några olika stopp utmed pendeltåget samt Edsvik och Sollentuna kyrka. Nästa år planerar vi att också lägga till kommunens runstenar. Där utnyttjar appen AR-teknik som hjälper besökaren att läsa runorna och översätta fornsvenska. Det är ser vi fram emot, säger Birgit Lindholms enhetschef på Kultur och fritidskontoret.

En app – hundratals berättelser

I Stockholms län finns det en mängd historiska platser som bär på berättelser om människor och händelser som format vår region. Ta med dig appen Upptäck historien och lär dig mer om historien ute på plats. Du kan på så sätt ta del av historien via text, bild, video och AR (Augmented Reality). Varför åkte till exempel stockholmarna skidor i Tullinge på 1930-talet, vad står det på runstenarna i Haninge, och vem har bott på Edsbergs slott? I Upptäck historien kan du läsa om berättelser som sträcker sig tillbaka till säljägarnas tid i ytterskärgården för cirka 10 000 år sedan.

-Att kunna ta del av sin lokala historia i en app är fantastiskt och en modern lösning för att lära sig mer om sin hembygd. Jag hoppas att många sollentunabor tar chansen att använda appen och upptäcka vår rika historia.” - Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Appen är uppbyggd i tematiska guider och berättar om både människor och platser i hela länet. I guiden Kulturhistoria längs spåret förflyttas vi med pendeltåg genom länet. Vi stannar till vid olika stationer och vi får på färden veta hur platsen såg ut före, under och efter tågets inträde. I Slott- och herrgårdsmiljöer kan du läsa om några av Stockholms fantastiska slott. Och i guiden Runstenarnas landskap används AR-teknik för att lyfta fram runstenar i Haninge på ett nytt och inspirerande sätt. Länets medeltida kyrkor vittnar om den tid då Stockholm blev kristet. Om detta och mycket mer får vi höra i guiden Medeltida kyrkor.

Ladda ner appen utan kostnad via Google Play eller AppStore.

Till nyhetsarkivet