Till navigation Till innehåll (s)
Platsverkstan Dans. Foto: Jennifer Drotz Ruhn

Platsverkstan Dans. Foto: Jennifer Drotz Ruhn.

Uppleva & göra

Premiär för Ready Set Go – en dansfilm om Rotebro

Trygghet, sport och kärlek till naturen. I dansfilmen ”Ready Set Go” har Ida ”Inxi” Holmlund fångat invånares berättelser, minnen tankar, känslor om kommundelen Rotebro i Sollentuna. Filmen har premiär på skärmar runt om i kommunen från 20 maj.

Under våren 2022 har koreografen Ida ”Inxi” Holmlund haft ett dansresidens i Sollentuna och skapat en dansfilm utifrån invånarnas berättelser om Rotebro. Projektet inleddes med att en antropolog från Stockholms läns museum samlade in berättelser från personer som bor i området, berättelser som kommer att bli en del av museets samling.

Resultatet av projektet är dansfilmen Ready Set Go där Inxi har försökt att hitta kärnan i vad invånarna tycker är speciellt för Rotebro.

- Trygghet, sportkänsla, kärlek till naturen, oväsen och individuella utmaningar var teman jag ville jobba med, säger Ida ”Inxi” Holmlund.

I arbetet med att skapa dansfilmen har Inxi samarbetat med en filmare och fem voguedansare från Ballroomscenen i Sverige. Hon har arbetat fram koreografierna i danssalen i Rotebro och på Arena Satelliten.

- Det är spännande att dans och film fått komplettera museets traditionella arbetsmetoder för att dokumentera samtiden. Koreografen har kunnat använda materialet helt fritt och har skapat ett eget konstnärligt verk, säger Birgit Lindholm, enhetschef på Kultur- och fritidskontoret.

- Ur ett kommunalt perspektiv är det alltid intressant att ta del av människors tankar och känslor kopplade till en plats. Nu har vi dessutom fått ett platsspecifikt dansverk för Rotebro – kanske det första i sitt slag?, säger Birgit.

Ready Set Go – premiär 20 maj

Dansfilmen har premiär från och med 20 maj på skärmar runt om i Sollentuna:

  • Kulturvaket, Edsvik, Edsbergs slott kl 18.00: premiärvisning och samtal med Ida ”Inxi” Holmlund modererat av etnologerna Moa Beskow och Stella Waldenström.
  • Biblioteken i Sollentuna Centrum, Edsberg och Rotebro.
  • Fritidsgårdarna i Edsberg, Tureberg och Häggvik. 
  • Arena Satelliten

Filmen är en del av Platsverkstan Dans, ett projekt drivet av Stockholms Läns Museum, danskonsulenterna Region Stockholm i samarbete med Sollentuna kommun. Projektet genomförs med stöd av Kulturrådet.
Läs mer om projektet  Platsverkstan dans

Till nyhetsarkivet