Till navigation Till innehåll (s)
Josefine Sundström
Uppleva & göra

Josefine Sundström får Sollentuna kommuns kulturpris

Författaren och programledaren Josefine Sundström tilldelas Sollentuna kommuns kulturpris. Hennes framstående karriär och engagemang inom barnlitteratur och språkutveckling är en inspirationskälla för många. Sammanlagt delas 125 000 kronor ut i stipendier för prestationer och initiativ inom kultur-, idrotts- och fritidsliv.

Varje år delar kultur- och fritidsnämnden i Sollentuna ut olika stipendier, utmärkelser och priser. I år delar Sollentuna kommun ut sammanlagt 125 000 kronor för prestationer och initiativ inom kultur-, idrotts-och fritidsliv.

Kulturpriset på 60 000 kronor går till författaren och programledaren Josefine Sundström. Irma van den Poel tilldelas stipendiet Ung kultur för sitt rika bidrag som serietecknare och illustratör.  

Ida Welander tilldelas stipendiet Ung idrottsutövare. Ida är elitsatsande inom sporten voltige, där du utför gymnastiska rörelser på en häst i galopp.

-  Grattis till alla stipendiater och pristagare. Jag vill också rikta ett varmt tack till er alla som gör stor skillnad och bidrar till att göra Sollentuna till en fantastisk kommun. Vi har haft ett roligt men svårt arbete att välja ut årets vinnare. Att Sollentuna har ett aktivt föreningsliv och ett utmärkt kultur- och fritidsliv blir extra tydligt vid vår årliga utdelning av stipendier och utmärkelser, säger Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Pristagare

Josefine Sundström får Sollentuna kommuns kulturpris på 60 000 kronor

Sollentunabon Josefine Sundström tilldelas kulturpriset för sitt imponerade bidrag inom genren litteratur för barn. Genom åren har Josefine jobbat nära förskolor, skolor och bibliotek för att locka nybörjarläsaren och öka språkutvecklingen. Josefines bokserie Sagasagor har filmatiserats och översatts till ca 20 språk. Det är spännande vardagsberättelser som gjorda för att läsa högt. En perfekt övergång mellan bilderböcker och kapitelböcker för de lite äldre.

Josefine Sundström är också en populär programledare i såväl större nöjesproduktioner som i barn- och ungdomsprogram i SVT och TV4.

- Jag är oerhört hedrad över att få detta fina pris! Är oerhört tacksam inför att jag bor i en kommun som väljer att uppmärksamma och stötta kulturarbetare. Fullt medveten om vilket fin sällskap jag nu hamnat i, ett sällskap av tidigare kulturprismottagare, säger Josefine Sundström.

- Just nu skriver jag på tre böcker som jag hoppas ska landa hos bibliotek och bokhandel inom kommande två år. Sollentunas kulturpris frigör tid till koncentrerat arbete. Tusen tack!, säger Josefine.

Stipendiet Ung kultur på 20 000 kronor till Irma van den Poel

Irma van den Poel, illustratör och serietecknare tilldelas stipendiet Ung kultur för att kunna producera en egen serieroman. ”Hallewells Flickskola” är tänkt att bli en grafisk novell på 200 sidor för unga vuxna, en målgrupp som hon når med sitt moderna uttryck och sin humoristiska ton. Serierna har också ett inkluderande och feministiskt budskap. Irma är yrkesverksam som bamseförfattare på Egmont Publishing och har författat ett antal serier som kommer ut i år. Utöver det så har hon haft ett flertal uppdrag för Svenska kyrkan.

Stipendiet Ung idrottsutövare på 20 000 kronor till Ida Welander

Ida Welander tilldelas stipendiet Ung idrottsutövare. Ida är elitsatsande inom sporten voltige. Voltige är en hästsport där utövaren utför gymnastiska rörelser på en häst i galopp. Ida fattade tycke för sporten på grund av det viktiga samspel som finns mellan häst och ryttare. Rörelserna utförs under hög press och ger ett härligt adrenalinpåslag. Ida är med i Sveriges landslagstrupp för 2022.

Läs om alla stipendiater här

Till nyhetsarkivet