Till navigation Till innehåll (s)
Konstverk Turebergshuset
Uppleva & göra

Invigning av konstverk i Turebergshuset

Efter renovering öppnar nu det nya Turebergshuset upp för kommunens invånare och nyfikna. I samband med återöppningen av det nyrenoverade Turebergshuset kommer det nya konstverket I rörelse av Theresa Traore Dahlberg att invigas. Välkommen till invigningen i Turebergshuset. Invigning av konsten kommer att ske den 21 januari klockan 13.00.

Från taket på Turebergshusets entréplan hänger Theresa Traore Dahlbergs skulptur I rörelse. Den utgörs av sammanfogade kopparplåtar som tillsammans mäter omkring 2,5 gånger 3,5 meter, även om materialet i sig bara är några millimeter tjockt. Det tunna materialet och öppningarna som lämnats mellan plåtarna ger verket en lätthet, samtidigt som dess storlek tar rummet i anspråk. Med kopparplåtarnas reflektionsförmåga förvandlas verket med ljuset, och kan skifta från en ljusrosa till en varmt orange ton under dagen.

- Jag har tagit fasta på Sollentunas historiska kontext men också inspirerats av rörelse framåt, säger konstnären Theresa Traore Dahlberg.

Genom att verket hänger från taket och kopparplåtarna antar en mjuk böj skapas en rörelse i materialet och en form som påminner om ett segel. Det för tankarna till båtar och vattnet som farled, en symbolik som anspelar på Sollentunas kommunvapen, där tre vikingaskepp berättar om områdets handelshistoria. Seglets funktion bär dock på en annan symbolik – om en rörelse framåt. Traore Dahlbergs verk blickar på så sätt mot historien, men också mot framtiden.

- Konst ska vara en naturlig del av vår vardag. Vi är så glada över vårt nya vackra konstverk ”I rörelse” av Theresa Traore Dahlberg som anspelar på vår historia med vatten och farleder men även blickar mot framtiden genom seglets naturliga funktion att ge rörelse framåt säger Thomas Nyman, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det är inte bara formen utan också materialet i sig som tillåter detta dubbla tolkningsutrymme. Skulpturens kopparplåtar är i själva verket mönsterkort som utgör ett steg i produktionen av kretskort. De kommer från en nedlagd svensk fabrik som från 1990-talet fram till 2019 tillverkade mönsterkort till en rad olika elektroniska produkter, en verksamhet som idag har flyttat utomlands. Korten vittnar på så sätt om en samtida industrihistoria; om skiften, förflyttningar och förändringar, såväl lokala som globala. Den typen av berättande, där materialet blir en bärare av en historia, är ett återkommande grepp i Traore Dahlbergs konstnärskap. I tidigare verk har hon arbetat med tryckta mönsterkort, men i det här verket är alla utom tre kort blanka. De blanka korten blir till oskrivna blad i verket som skapar en projektionsyta för egna tolkningar, berättelser, målbilder eller önskningar för framtiden.

I rörelse har sällskap av två andra konstverk at Traore Dahlberg. På väggen in mot fullmäktigesalen hänger två ytterligare verk som också är förlagor till kretskort och som kommer från samma fabrik.

Konstnären Theresa Traore Dahlberg kommer att delta när den nya konsten invigs den 21 januari klockan 13.00 på entréplan.

Theresa Traore Dahlberg är konstnär, född 1983 i Värnamo, men verksam i Stockholm. Hon är utbildad i film på New School i New York och Stockholms dramatiska högskola, samt i visuell konst på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. I sitt konstnärskap arbetar Traore Dahlberg med bland annat skulptur, film och fotografi.

Öppet hus i nya Turebergshuset

Välkommen till nya Turebergshuset! Efter tre års renovering och ombyggnad slår vi nu upp dörrarna för invånare och andra nyfikna att se de nya publika delar. Programmet är fyllt med aktiviteter och händelser får unga och gamla.

Läs mer om programmet här

Till nyhetsarkivet