Till navigation Till innehåll (s)
Kommun & Politik

Valresultatet i kommunfullmäktige

Majoriteten med M, L, C och KD sitter kvar och Sollentunapartiet lämnar kommunfullmäktige. Det står klart när rösträkningen nu är avslutad.

Den sittande majoriteten i Sollentuna kommunfullmäktige får 32 mandat när Länsstyrelsen avslutat rösträkningen, jämfört med 34 mandat i valet 2018. De behåller därmed majoriteten. Moderaterna ligger kvar på 19 mandat, Liberalerna backar ett mandat samtidigt som Centerpartiet ökar ett mandat. Kristdemokraterna tappade två mandat och är därmed minsta parti i majoriteten med tre mandat.

Det parti som ökade mest i Sollentuna var Socialdemokraterna, som fick 17 mandat mot tidigare 13. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ligger kvar på samma mandat som tidigare, med fyra, tre respektive fem mandat. Sollentunapartiet fick 1,9 procent av rösterna och kommer därmed att lämna kommunfullmäktige.

Valdeltagandet sjönk något

Valdeltagandet har sjunkit något sedan valet 2018. I år röstade 80,2 procent av sollentunaborna i valet till kommunfullmäktige, jämfört med 84,51 procent år 2018. Det preliminära resultatet visar att minskat valdeltagande är en trend i hela landet. Där är siffran dock något högre än i Sollentuna och ligger nu på 84,2 procent mot 87,2 procent år 2018.

Ny mandatperiod

Den 17 oktober hålls ett konstituerande sammanträde i kommunfullmäktige i Sollentuna, då det nya kommunfullmäktige bland annat väljer ordförande och vice ordförande för den nya mandatperioden och ny kommunstyrelse. 

Övriga nämnder utses på kommunfullmäktiges möte i december. 

Valresultat för kommunfullmäktige i Sollentuna

Till nyhetsarkivet