Till navigation Till innehåll (s)

Per-Åke Fernros, Henrik Thunes och Leif Thorslund vid grannsamverkansbilen

Kommun & Politik

Grannsamverkansbilen ger ökad trygghet

I Sollentuna finns en grannsamverkansbil som hjälper till att öka tryggheten i kommunen. Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) har åkt med i grannsamverkansbilen och har fått lära sig mer om det viktiga arbete verksamheten gör.

Grannsamverkansbilen är en viktig del i kommunens trygghetsarbete. Förarna hjälper polisen genom att sätta upp inbrottsvarningar när det har varit inbrott i ett område, lämna iakttagelser till kringboende, samt hålla ögonen öppna i bostadsområden och på större p-platser. Två av eldsjälarna som jobbar med grannsamverkansbilen är Per-Åke Fernros och Leif Thorslund. De är pensionärer som båda har engagerat sig i trygghetsskapande åtgärder i samhället under flera år. Under måndagen erbjöd de kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) att följa med på en tur i grannsamverkansbilen då de berättade mer om verksamheten.

- De här hjältarna ökar tryggheten för Sollentunaborna varje dag. Det var oerhört intressant och lärorikt att få följa med i grannsamverkansbilen och få en inblick i hur de jobbar. Det här är en insats som vi bland annat ser hjälper till att minska bostadsinbrotten, säger Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande (M)

Grannsamverkansbilen är ett samarbete mellan kommunen som finansierar verksamheten, polis och frivilliga personer som jobbar ideellt. Leif och Per-Åke berättar att de under våren kommer få en ny, eldriven grannsamverkansbil. De uppskattar att det anmäls ca 200-300 inbrott i Sollentuna på ett år, med en spridning över hela kommunen, och statistiken visar på att inbrotten har minskat i kommunen de senaste åren.

- Jag vill ge något tillbaka, säger Leif Thorslund. Glädjen i att känna att man bidrar när man träffar folk och gör en insats för tryggheten, det känns bra i hjärtat.

De är alltid två personer i grannsamverkansbilen, och de börjar alltid sitt pass hos polisen som berättar om de inbrott som eventuellt har anmälts sedan dagen innan. Om det inte finns några rapporterade inbrott patrullerar bilen runt i olika distrikt i kommunen. Ser de något brottsligt ska de inte ingripa, utan då kontaktar de polisen. Per-Åke berättar även att han brukar informera kommunens kontaktcenter om han ser en trasig gatlykta eller att någon har dumpat skräp eller liknande när de är ute och kör. Dessutom har boende på Sollentunas äldreboenden möjlighet att åka med i grannsamverkansbilen på dagtid om de vill. De behöver bara göra en intresseanmälan till kommunens kontaktcenter.

Grannsamverkansbilen behöver fler förare!
Vi behöver fler förare till grannsamverkansbilen i Sollentuna. Du väljer själv hur mycket eller lite du vill köra. Det finns ett bokningssystem på kommunens hemsida dit du får en egen inloggning som förare. Du behöver inte bo i ett speciellt område för att ställa upp, och vi välkomnar mångfald bland våra förare. De personer som är engagerade i grannsamverkansbilen arbetar med fadderprogram som introduktion för nya förare. Vill du också bli förare till  grannsamverkansbilen? Välkommen att höra av dig till kommunens kontaktcenter!

Till nyhetsarkivet