Till navigation Till innehåll (s)
Påskägg som innehåller en blodpåse
Kommun & Politik

Ge en röd gåva i påskägget i år!

Sjukvården i Sverige är redan hårt belastad på grund av pågående pandemi. Samtidigt har antalet blodgivningar minskat med ca 20% i vissa regioner. Den 7-8 april kommer blodbussen till Arena Satelliten i Sollentuna, då har du möjlighet att göra en insats som både räddar liv och underlättar för landets vårdpersonal.

Visste du att Svensk sjukvård behöver ungefär en blodpåse i minuten i genomsnitt? Samtidigt går det inte att lagra donerat blod längre än sex veckor. Därför är det livsviktigt att friska blodgivare fortsätter att ge blod nu under rådande pandemi. Sjukvården i Sverige är redan hårt belastad på grund av Corona så din insats gör stor skillnad.

I Stockholm, Västra Götaland och Uppsala län ligger blodlagren just nu på oroväckande låga nivåer. I vissa regioner har antalet blodgivningar minskat med 20 procent under coronapandemin.

Blodbussen vid Arena Satelliten 7-8 april

7-8 april kommer blodbussen till Arena Satelliten i Sollentuna, då har du möjlighet att göra en insats som både räddar liv och underlättar för landets vårdpersonal. En påskpresent som känns extra bra i hjärtat. Alla blodgrupper behövs! Ta med dig giltig legitimation.

Du hittar Blodbussen vid Arena Satelliten följande tider:

  • Onsdag 7 april kl. 8.45-18.00
  • Torsdag 8 april kl. 8.45-15.00

Anpassningar med anledning av Covid-19

  • Blodcentralerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att medarbetare ska stanna hemma om de inte känner sig fullt friska.
  • Enligt Socialstyrelsen ska alla blodgivare vänta 14 dagar efter fullt tillfrisknande om de har haft någon form av infektion, innan de kan ge blod. Det är samma regler som gäller för vanlig influensa. Detta gäller alla typer av infektioner som påverkar kroppen allmänt, till exempel förkylning.
  • Blodgivare bör inte ta med sig anhöriga till blodgivningen, för att minska antalet personer i lokalerna.
  • Alla blodgivare och personal uppmanas att använda den tillgängliga handspriten som finns på samtliga enheter och tvätta händerna där det finns möjlighet till det.
  • Blodcentralerna följer utvecklingen kontinuerligt och samarbetar nationellt.
  • OBS: Blodcentralerna testar inte blodgivare för covid-19.
  • På vissa orter testas blodgivare periodvis för antikroppar mot covid-19, för kartläggningsstudier och/eller forskningssyften. I de flesta fall är blodproverna anonymiserade och därmed icke-spårbara, det vill säga att du som givare inte får besked om ditt resultat.
  • Mer information hittar du på telefonnummer 08 -58 58 11 11 eller på blodcentralernas hemsida:www.geblod.nu

 

Till nyhetsarkivet