Information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om skärpta nationella råd för hela Sverige.
Här finns kommunens samlade information.

Till navigation Till innehåll (s)
Bilden visar en solnedgång i skärgården och en text från världsnaturfonden som uppmanar dig att släcka lampan under Earth Hour 28mars.
Bygga, bo & miljö

Släck – och höj din röst för planeten!

28 mars är det Earth Hour. Då släcker miljoner deltagare i världen ljuset som en symbolhandling för klimatet. Men för att hejda klimatförändringarna behöver vi ändra vår livsstil, inte bara under Earth Hour, utan året runt! Hur vi bor har också stor påverkan på klimatet. Genom energi- och klimatrådgivningen får du hjälp att sänka din energianvändning!

När vi släcker lampan under Earth Hour kl. 20.30-21.30 på lördag 28 mars signalerar vi till världens ledare att de måste agera för att stoppa klimatkrisen. Tillsammans behöver vi börja leva mer hållbart – för människan, djuren och naturen. Vi kan alla hjälpas åt att spara energi och hejda klimatförändringarna, inte bara under Earth Hour, utan året runt! Vill du veta mer om vad du kan göra? En bra start är att kontakta Energi och klimatrådgivningen i kommunen. Den är både opartisk och helt gratis!  För privatpersoner, mindre eller medelstora företag finns det även pengar att spara med olika energibesparingsåtgärder.

Hélène Henriksson är energi- och klimatrådgivare i Sollentuna kommun. Hon brinner för att kunna hjälpa människor att minska sin energianvändning och därmed också sin klimatpåverkan. Hélène berättar att det mest är villaägare som tar kontakt med henne, men att rådgivningen även är till för små och medelstora företag samt föreningar och organisationer.  På frågan om hennes bästa tips inför Earth Hour, svarar Hélène:

- Tänk på att släcka i de rum där du inte befinner dig! Stäng hellre av elektronisk utrustning än att använda stand-by-funktionen. Försök fylla tvättmaskin och diskmaskin innan du kör igång dem samt häng upp tvätten istället för att använda torktumlare och torkskåp.

Gratis energi- och klimatrådgivning för bostad och företag

Earth Hours grundare WWF har identifierat fem faktorer som har stor påverkan på klimatet. En av dessa är bostaden. I Sverige använder vi i genomsnitt 23 000 kWh per år i ett normalstort småhus. Uppvärmning står för ungefär hälften av den förbrukningen, följt av varmvatten och hushållsel. Enligt uppgift från Jämtkraft motsvarar 1 kWh till exempel att dammsuga i ca 1,5 tim, att använda mikrovågsugnen i drygt 1 timme, en laptop 20 tim eller att brygga 67 koppar kaffe.

Genom utbildade och opartiska rådgivare kan Energi- och klimatrådgivningen hjälpa dig att minska energianvändningen i din bostad eller lokal och sänka dina energikostnader. Tillsammans kan ni hitta den bästa lösningen utifrån dina förutsättningar, helt kostnadsfritt.  Det kan till exempel handla om:

  • Hur du kan minska din klimatpåverkan.
  • Hur du kan göra din bostad/ lokal mer energieffektiv genom bättre fönster, isolering, belysning med mera.
  • Vilka uppvärmningsalternativ du kan välja mellan och hur du kan optimera ditt uppvärmnings- eller ventilationssystem.
  • Vilka bidrag som finns att söka.

Sollentunahems energiarbete ett föredöme

Ett företag som arbetar aktivt med att minska sin klimatpåverkan är det kommunala bolaget Sollentunahem. De fick nyligen ta emot priset Egain Sustainable City Award för sitt framgångsrika energiarbete. En av anledningarna till att Sollentunahem belönades med detta pris är deras insatser med så kallad prognosstyrning. Det innebär att de på förhand kan anpassa inomhustemperaturen i sina fastigheter utifrån väderprognosen. På så sätt kan de få en jämnare och lägre förbrukning. Mätningen i det första pilotprojektet visade på en energiminskning på ca 12 % i genomsnitt. Sollentunahem arbetar också med installation av solceller och värmepumpar i sina fastigheter.

- Sollentunahem har sedan vi gick med i Sveriges Allmännyttas upprop Skåneinitiativet försökt ta vår del av ansvaret för en minskad klimatpåverkan. Det är nödvändigt att vi alla arbetar tillsammans mellan kommun, bostadsbolag, leverantörer och fram för allt våra kommunmedborgare om vi ska kunna skapa en värld där våra efterkommande kan ha en bra framtid, säger Lars-Göran Andersson, Driftchef på Sollentunahem

Kontaktuppgifter:  Energi och klimatrådgivningen

Telefonnummer: 08-29 11 29. 
E-post: info@energiradgivningen.se

https://www.sollentuna.se/energiradgivning

Energi och klimatrådgivningen är en oberoende och opartisk service.

Telefontid: Tisdag-torsdag 9.00-12.00 och 13.00-16.00 samt fredagar 9.00-12.00 och 13.00-15.00.

Mer information om vad 1 kWh räcker till hittar du på: 

www.jamtkraft.se

Till nyhetsarkivet