Rösta med bud eller ambulerande röstmottagare

Väljare som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en vallokal kan boka in en ambulerande röstmottagare eller rösta med bud.

Rösta med ambulerande röstmottagare

De ambulerande röstmottagarna kommer hem till den person som ska rösta. De har med sig valsedlar och röstkuvert. Din röst görs i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. De ambulerande röstmottagarna kan hjälpa dig att stoppa ner rösterna i kuverten om det behövs, och har givetvis tystnadsplikt.

Om du behöver ett nytt röstkort är det viktigt att berätta detta vid bokningen, så att röstmottagarna kan ta med ett sådant.

För att boka in en ambulerande röstmottagare, ring kontaktcenter på tfn: 08-579 210 00.

Rösta med bud

Om du vill rösta med bud ska budet vara minst 18 år och visa id-handling när hen lämnar in budrösten. Budrösten kan lämnas som förtidsröst från och med den 24 augusti. Budrösten kan också lämnas på valdagen den 11 september.

Särskilt material för budröstning kan beställas hos kommunen eller Valmyndigheten.

När du röstar med bud ska du själv göra i ordning din röst genom att lägga en valsedel i valkuvert för varje val du röstar i; kommun, region och riksdag. Du ska lägga valkuverten i ett ytterkuvert för budröstning och klistra igen det. Du ska sedan underteckna på ytterkuvertet att allt gått rätt till och att det är du som gjort iordning din röst.

Budet tar därefter ytterkuvertet och lämnar in det i en lokal för förtidsröstning eller i en vallokal på valdagen.

Valmyndigheten - rösta med ambulerande röstmottagare

Valmyndigheten - Rösta med bud