Till navigation Till innehåll (s)

Sollentuna Trygghetspris 

För att inspirera fler till att vara med och göra Sollentuna till en ännu tryggare plats delar vi ut ett Trygghetspris. Det gör vi i samarbete med Brottsförebyggande rådet, polisen och Brandkåren Attunda.

Nominera din hjälte

Vill du att någon som gjort en insats för ett tryggare Sollentuna ska belönas? Då ska du nominera din hjälte till Sollentuna Trygghetspris. Vinnaren, som belönas med 10 000 kr, kan vara enskild person, grupp, organisation eller företag med anknytning till Sollentuna. Nomineringsperioden för 2020 års pris startar i början av 2021.

Vem kan vinna priset?

Priset kan ges för en konkret insats eller idé som bidragit till ett tryggare Sollentuna. Det kan handla om arbete som ökat tryggheten för våra invånare eller ett rådigt ingripande som räddat liv eller egendom på ett föredömligt sätt. 

Både personer, organisationer och företag  - som bor eller verkar i Sollentuna kommun - kan nominera en pristagare. Nomineringen sker under våren. Vi återkommer med detaljerad information.

Observera att priset inte kan vinnas flera gånger. Inkomna nomineringar bedöms av en jury bestående av:

  • Brottsförebyggande rådets ordförande
  • Brottsförebygganderådets vice ordförande
  • Kommunens säkerhetschef
  • Representant från polisen
  • Representant från Kommunalförbundet Brandkåren Attunda

Prisutdelning 6 juni

Trygghetspriset delas ut under nationaldagsfirandet i Edsbergsparken den 6 juni varje år. 

Vinnare av Sollentuna Trygghetspris

2019: Bashar Tancro Hussein

Bashar Tancro Hussein vinner priset för sitt uthålliga och outtröttliga engagemang för ungdomar i Sollentuna. Ur juryns motivering: ”Han har under lång tid varit engagerad i att skapa en meningsfull fritid för kommunens unga och har bland annat tagit initiativ till aktiviteten Drive-in-fotboll på lördagskvällar. Han har också haft stor betydelse för initiativet till Möjligheternas plats, som prisats för sitt arbete med unga i riskzon. Bashar är en eldsjäl och en viktig förebild för ungdomar.”

Hedersomnämnanden gick till Ungdomar mot våld (UMV) och Farsor och Morsor i Sollentuna.

Nyhet om årets vinnare

2018: Kommunens rastfaddrar

Valet av Rastfaddrarna som vinnare 2018 fick följande motivering av juryn:
”Rastfaddrarna är en viktig kontakt för många av barnen runt om på Sollentunas skolor. De är ”extravuxna” på rasterna, läser, håller sällskap och lyssnar på vad barnen har att berätta. Att vara rastfadder är ett frivilligt arbete där man ger av sin tid och delar med sig av sina erfarenheter. Rastfaddrarna är en viktig och uppskattad del av våra skolbarns trygghet.”

Hedersomnämnande: Föreningen Sollentuna Seniorgymnastik. Grannsamverkansbilen

2017: Indra Tjejjour

Juryns motivering lyder: ”Indra tjejjour i Sollentuna gör ett viktigt trygghetsarbete i kommunen, tillsammans med cirka 40 volontärer som arbetar ideellt. De stöttar och stärker unga tjejer och transpersoner som av olika anledningar behöver någon att prata med. De arbetar även preventivt genom att prata om våld, normer och makt med ungdomar på skolor och fritidsgårdar.”

Hedersomnämnande: Lennart Wallin, för hans arbete med tryggheten i Törnskogen.  

Malin Hammarström, Bobbo Hedblom och Moa Nyström för sin insats i samband med ett bostadsinbrott. 

2016: Tahir Qureshi

Juryns motivering: ”Genom att starta grannsamverkan på Malmvägen, Tusbystråket och Oppegårdsstråket har Tahir Qureshi skapat något nytt i Västra Tureberg. Ett stort och bra steg framåt för området. Många boende har engagerat sig och gör genom sina insatser området tryggare för alla invånare.”

Hedersomnämnande: Carl Berglund och Björn Hedlund för insatser för grannsamverkan i Edsviken respektive Kärrdal.

2015: Kerstin och Ingvar Myrehed

Ur juryns motivering: ”Med stort engagemang har Kerstin och Ingvar Myrehed bidragit till att Sollentuna ska upplevas som en hel, ren och trygg plats att bo och vistas i. Genom ideellt arbete med städning och klottersanering och genom att engagera andra att ta ansvar är Kerstin och Ingvar två viktiga förebilder i samhället."