Till navigation Till innehåll (s)
Hemberedskap

Preppa för en vecka!

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha beredskap för att kunna ordna med vatten, mat och värme. Helst för en vecka framåt. Under krisberedskapsveckan 26 september till 2 oktober uppmärksammar vi vår beredskap lite extra tillsammans med Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Event under veckan

Så här förbereder du dig på kris

Det är bra att vara förberedd på att klara vardagen om samhället plötsligt inte fungerar som vi är vana vid. Vet du vad du ska göra om vatten, el eller till exempel mobilnätet slås ut i flera timmar eller kanske dagar? 

Att klara sig utan samhällets hjälp en vecka är att ha hemberedskap. Det viktigaste är att ha mat, vatten, värme och möjlighet till kommunikation, både för att nå nära och kära och för att kunna ta del av nyheter.

Mat

Om det till exempel blir ett långvarigt strömavbrott får affärerna problem med både leveranser och försäljning. Kylar och frysar kanske slocknar och kassaapparaterna slutar att fungera. Därför är det bra att ha mat hemma för några dagar, så att du inte behöver handla.

Vatten

Om du blir utan vatten i kranen behöver du ca 3-5 liter per person och dygn. Husdjur behöver också vatten. Ett bra sätt att spara vatten kan vara att frysa in några dunkar. 

Värme

Om värmen i din bostad försvinner blir det snabbt kallt. Om du inte har en eldstad som alternativ värmekälla finns det annat du kan göra för att hålla värmen. Med vinterkläder, sovsäckar och värmeljus nära till hands klarar du en hel del.

Kommunikation

Du behöver ha tillgång till en radio så du kan lyssna på din lokala P4-kanal, där du får information om en kris och vad du ska göra för att t ex få vatten eller något annat viktigt. Du behöver en batteriradio eller en radio som laddas med solceller eller vev. Ofta finns också radio i din mobiltelefon. Det finns solcellsladdare för mobiler, så du kan ladda din telefon även vid strömavbrott.

Förbered dig för en kris

På MSB:s webb finns fler tips på hur du kan förbereda dig

Evenemang i Sollentuna under krisberedskapsveckan:

Föreläsning FRG Sollentuna

  • Tid: Onsdag den 28/9 kl 18:30 - 20:00.
  • Plats: Amorinasalen, Aniaraplatsen 2, norra gaveln på bibliotekshuset.

FRG Sollentuna bjuder in till föreläsning tillsammans med Sollentuna kommun. Nina Daun, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sollentuna kommun pratar om vilken roll livsmedelskontrollen på kommunen har och vilken roll de skulle kunna ha i en krissituation där FRG Sollentuna kan aktiveras. Helén Westman, medlem i FRG och medverkande i FRG Grundkurs, pratar om hur man hanterar och serverar mat på ett säkert sätt. 

Länk till anmälan

Avanmälan: görs via e-post till info@frgsollentuna.se 

Sollentuna Lottakår om hemberedskap

  • Tid: Torsdag 29/9 kl 16:00 - 19:00
  • Plats: Sollentuna centrum.

Sollentuna Lottakår finns på plats i Sollentuna Centrum och visar dig vad en krislåda bör innehålla och hur du kan tänka kring mat i kris. Kom gärna förbi!

FRG Sollentuna

Sollentuna Lottakår

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober.