Till navigation Till innehåll (s)

Näringsliv 

Nya regler för servering av alkohol och livsmedel under coronapandemin.

Smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Du som arbetar på ställen som serverar mat eller dryck har skyldighet att se till så att Folkhälsomyndighetens regler för att förhindra smittspridning av covid-19 följs. Detta för att minska risken för att gäster eller personal utsätts för smitta.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft den 1 juli 2020 och gäller fram till 30 september 2021. Förslag finns om en förlängning fram till 31 januari 2022. Reglerna omfattar dig som driver restaurang, bar, kafé, cateringverksamhet eller annan verksamhet som serverar mat och/eller dryck på plats.

Kommunen har tillsynsansvaret att följa upp att den tillfälliga lagstiftningen följs och kan fatta beslut om bland annat stängning vid behov.

Lättnader av de tillfälliga restriktionerna

Från den 1 juli 2021 lättar en del av restriktionerna. Det innebär att:

  • regleringen av öppettider försvinner
  • max antal personer per sällskap på serveringsställen inomhus höjs till åtta personer
  • regler om max antal personer per sällskap på uteserveringar tas bort.

De skärpta tillfälliga reglerna som innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring av alkohol på plats mellan klockan 22.30 och klockan 05.00 hävs från och med 1 juli och återgår till de öppettider som återges i verksamhetens serveringstillstånd.

Så uppfyller du reglerna

  • Det ska vara möjligt att hålla avstånd (minst 1 meter mellan sällskap).
  • Det ska vara möjligt att hålla en god handhygien.
  • Den som har symptom stannar hemma.
  • Det ska finnas tydlig och synlig information till gästerna (och personalen) om vikten av att hålla avstånd och att sköta sin handhygien, att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord och att man bör stanna hemma om man har symptom på covid-19.
  • Att låta gäster beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det går att undvika trängsel.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord eller vid en bardisk, om det är möjligt utan att trängsel uppstår. Ståbord är inte tillåtna.
  • Antalet besökare inomhus i ett och samma sällskap vid ett bord eller en bardisk får vara max åtta personer. För uteserveringar finns ingen maxgräns för antal personer i ett sällskap. 
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att trängsel uppstår.
  • Mat för avhämtning kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

Folkhälsomyndighetens information till restauranger och krogar

Folkhälsomyndighetens information om anpassning av åtgärder