Till navigation Till innehåll (s)

Näringsliv 

Nya regler för servering av alkohol och livsmedel under coronapandemin.

Smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Du som arbetar på ställen som serverar mat eller dryck har skyldighet att se till så att Folkhälsomyndighetens regler för att förhindra smittspridning av covid-19 följs. Detta för att minska risken för att gäster eller personal utsätts för smitta.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen trädde i kraft den 1 juli 2020 och gäller fram till 30 maj. Förslag finns om en förlängning fram till 30 september 2021. Reglerna omfattar dig som driver restaurang, bar, kafé, cateringverksamhet eller annan verksamhet som serverar mat och/eller dryck på plats.

Kommunen har tillsynsansvaret att följa upp att den tillfälliga lagstiftningen följs och kan fatta beslut om bland annat stängning vid behov.

Så uppfyller du reglerna

  • Det ska vara möjligt att hålla avstånd (minst 1 meter mellan sällskap).
  • Det ska vara möjligt att hålla en god handhygien.
  • Den som har symptom stannar hemma.
  • Det ska finnas tydlig och synlig information till gästerna (och personalen) om vikten av att hålla avstånd och att sköta sin handhygien, att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord och att man bör stanna hemma om man har symptom på covid-19.
  • Att låta gäster beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det går att undvika trängsel.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord eller vid en bardisk, om det är möjligt utan att trängsel uppstår. Ståbord är inte tillåtna.
  • Antalet besökare i ett och samma sällskap vid ett bord eller en bardisk får vara max 4.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att trängsel uppstår.
  • Mat för avhämtning kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.

Skärpta regler från 1 mars 2021

Från 1 mars till 16 maj gäller även tillfälliga regler som innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på plats mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Serveringsstället får dock hålla öppet för försäljning av mat och dryck som inte förtärs på stället, det vill avhämtning/takeaway.

Reglerna innebär även att serveringsställen som utgör en del av en handelsplats, där gäster anländer till lokalen via köpcentret, ska begränsa antalet besökare i ett sällskap till en person, med undantag för små barn och andra i behov av stöd. 

De tillfälliga reglerna kan komma att förlängas beroende på smittläget.

Servering av alkohol på krogar

De skärpta tillfälliga reglerna som innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på plats mellan klockan 20.30 och klockan 05.00 innebär också att det är förbjudet att sälja alkoholhaltiga drycker efter klockan 20.00 och att stället därefter ska vara utrymt 20.30.

Serveringsstället får dock därefter hålla öppet för avhämtning/takeaway.

Reglerna för servering av alkohol gäller alla med serveringstillstånd som till exempel studentpubar, barer, restauranger och nattklubbar. Även för privata fester där alkohol säljs.

Folkhälsomyndighetens information till restauranger och krogar

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen (HSLF-FS 2020:37)