Till navigation Till innehåll (s)

Näringsliv 

Skärpta regler för alkoholservering på krogar från och med den 1 mars

Skärpta regler från och med den 1 mars  innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på plats mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Serveringsstället får dock hålla öppet för försäljning av mat och dryck som inte förtärs på stället, dvs. avhämtning/takeaway. Denna regel står över tidigare kommunicerade regel om att det återigen skulle tillåtas alkoholservering till klockan 22.00. 

Reglerna innebär även att serveringsställen som utgör en del av en handelsplats, där gäster anländer till lokalen via köpcentret, ska begränsa antalet besökare i ett sällskap till en person, med undantag för barn och andra i behov av stöd. 

De skärpta reglerna gäller till och med 11 april.

Serveringsställen är enligt Folkhälsomyndigheten särskilt riskfyllda ur smittskyddssynpunkt då personer samlas och tillbringar en längre tid i fysisk närhet på en begränsad yta. Har ni frågor om take-awayförsäljning efter serveringstidens slut kan ni kontakta tillståndsenheten på 08-579 212 07.

 

Vilka omfattas av detta?

Det gäller för alla verksamheter med serveringstillstånd som exempelvis studentpubar, barer, restauranger och nattklubbar. Det gäller även för privata tillställningar där alkoholdrycker säljs till självkostnadspris som exempelvis studentfester och bröllop.

Alkohollagen fortsatt gällande om återhållsam servering

Alkohollagen ställer krav på serveringsställen när det gäller ordning, nykterhet och återhållsam servering Serveringspersonal har således redan ett ansvar att avbryta servering av alkohol innan problem uppstår och förhindra ett sådant beteende som kan leda till hög grad av berusning. Det kan innebära att besökare på serveringsställen nekas ytterligare köp av alkohol, särskilt om det är kort tid kvar av serveringstiden och om besökaren beställer en större mängd alkohol. Det kan också resultera i att serveringspersonal avvisar märkbart påverkade besökare.