Information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om skärpta allmänna råd för Stockholms län.
Här finns kommunens samlade information.

Till navigation Till innehåll (s)

Föreningar och företag 

Nya regler för alkoholservering på krogar från och med 20 november

Med start fredag den 20 november får ingen alkohol serveras på svenska krogar efter kl. 22, enligt regeringens förslag. Detta för att stoppa smittspridningen av coronaviruset. Serveringsställen är enligt Folkhälsomyndigheten särskilt riskfyllda ur smittskyddssynpunkt då personer samlas och tillbringar en längre tid i fysisk närhet på en begränsad yta.

Vad innebär förslaget?

Förslaget innebär att servering av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat förbjuds mellan klockan 22.00 och 11.00. Då serveringsförbudet inträder kl. 22.00 innebär det att serveringsställena ska vara utrymda kl. 22.30.

Vilka omfattas av detta?

Det gäller för alla verksamheter med serveringstillstånd som exempelvis studentpubar, barer, restauranger och nattklubbar. Det gäller även för privata tillställningar där alkoholdrycker säljs till självkostnadspris som exempelvis studentfester och bröllop.

Alkohollagen fortsatt gällande om återhållsam servering

Alkohollagen ställer krav på serveringsställen när det gäller ordning, nykterhet och återhållsam servering Serveringspersonal har således redan ett ansvar att avbryta servering av alkohol innan problem uppstår och förhindra ett sådant beteende som kan leda till hög grad av berusning. Det kan innebära att besökare på serveringsställen nekas ytterligare köp av alkohol, särskilt om det är kort tid kvar av serveringstiden och om besökaren beställer en större mängd alkohol. Det kan också resultera i att serveringspersonal avvisar märkbart påverkade besökare.