Till navigation Till innehåll (s)
Man håller i ett höstlöv. En ikon i hjärtform med budskapet Två meter kärlek till dig

Information om covid-19 

Smittspridningen i länet ökar. Smittskydd Stockholm har, tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat om ett antal regionala rekommendationer. Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar för att minska smittspridningen.

Smittskydd Stockholm uppmanar alla i länet att alltid bära munskydd i kollektivtrafiken och i inomhusmiljöer där det är svårt att undvika trängsel.

Fem viktiga regler

 • Träffa få personer, umgås bara med dina närmaste.
 • Håll avstånd, undvik platser med risk för trängsel.
 • Stanna hemma om du är sjuk, har något i ditt hushåll covid-19 ska alla stanna hemma.
 • Testa dig, du kan beställa hemtest kostnadsfritt
 • Res säkert och undvik att träffa nya människor på resmålet

Läs mer om aktuella restriktioner hos Folkhälsomyndigheten

Vaccination mot covid-19

Covid19-vaccinet är viktigt för att skydda riskgrupper från allvarlig sjukdom och för att bromsa pandemin. Folkhälsomyndigheten rekommenderar i vilken ordning personer ska erbjudas vaccination. Det kallas att vaccinationen görs i olika faser.

Läs mer om de rekommenderade prioriteringarna på Folkhälsomyndigheten

Region Stockholm ansvarar för att genomföra vaccinationen mot covid-19 i vår region.

Läs mer om Region Stockholms preliminära tidsplan

Om vaccin mot covid-19 - 1177.se

 

Personer födda 1947 till 1951 

Personer födda 1947 till 951 kan boka tid för kostnadsfri vaccination mot covid-19. I dagsläget finns möjlighet att boka tid på fyra mottagningar men fler mottagningar tillkommer. Du kan även kontakta den vårdcentral du är listad hos. 

Ett brev med information om hur bokningarna går till skickas ut under veckorna 14-15.

Läs mer om hur du bokar på 1177.se

Personer födda 1942 till 1946 

Personer födda 1942 till 1946 kan boka tid för kostnadsfri vaccination mot covid-19. I dagsläget finns möjlighet att boka tid på fyra mottagningar men fler mottagningar tillkommer. Du kan även kontakta den vårdcentral du är listad hos.

Ett brev med information om hur bokningarna går till skickas ut under veckorna 13-15.

Läs mer om hur du bokar på 1177.se

Personer födda 1941 och tidigare 

Med start under mars har personer födda 1941 och tidigare möjlighet att boka tid för kostnadsfri vaccination mot covid-19. De som är aktuella att prioriteras för vaccination får ett erbjudande att boka tid på den vårdcentral där man är listad och information om hur de ska gå tillväga med posten.

På 1177.se finns den senast uppdaterade informationen om vilka grupper som erbjuds vaccin just nu och hur man ska gå tillväga för att boka. På 1177.se finns även information på olika språk.

Läs mer om hur du bokar tid på 1177.se

Om vaccinering mot covid-19 på andra språk / About vaccination against covid-19 in other languages

På 1177.se finns information om vaccineringen av covid-19 på flera språk. Klicka på länken nedan och välj sedan språk i rutan högst upp till höger där det står svenska.

Information om vaccination på flera språk, 1177 Vårdguiden

Nationell telefonlinje för frågor om covid-19 och vaccin mot covid-19 på olika språk

Varning för vaccinbedrägerier

I samband med vaccinationen mot covid-19 har personer utsatts för bedrägeriförsök. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna utger sig vara från banken, från 1177 och ibland även från polisen. De vill då att personer ska identifiera sig med bank-ID eller lämna ut bankkort och koder, detta ska du inte göra. Lägg på direkt om du får denna typ av samtal.

 • Det är gratis att vaccinera sig. Om någon påstår att du ska betala är det bedrägeri.
 • Ingen från vården kommer oväntat att kontakta dig och kräva att du lämnar ut siffror från din dosa eller loggar in med bank-id.
 • Om någon tar oväntad kontakt med dig:
  Logga inte in
  Lämna inte ut siffror
  Lägg på luren

Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror.

Mer information finns hos polisen.se

Provtagning för covid-19

Alla invånare i Stockholms län erbjuds provtagning för covid-19. Du som är sjuk med symptom på covid-19 uppmanas att boka tid för så kallad PCR-test. 

1177 Vårdguiden

Tillfällig covid-19-lag, pandemilagen

Från och med 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Lagen gör det möjligt för regeringen och myndigheter att besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Med stöd av den nya lagen kan regeringen och myndigheter införa begränsningar för olika verksamheter. 

Covid-19-lagen innebär även att regeringen får utökade möjligheter att begränsa människors användning av allmän plats och att regeringen eller en kommun kan införa förbud mot att vistas på en viss särskilt angiven plats. Det kan handla om badplatser, stadsparker eller liknande.

Mer information om den tillfälliga covid-19-lagen finns hos Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen

Kommunens verksamheter

Aktörerna i Stockholmsregionen har vidtagit kraftfulla åtgärder för att begränsa smittspridningen i den allvarliga situation vi är i. Här kan du läsa om hur kommunens verksamheter påverkas.

 • Förskola och skola

  Förskolor och grundskolor F-6 håller öppet som vanligt. Sollentunas kommunala grundskolor i årskurs 7-9 har en kombination av närundervisning, delvis fjärrundervisning och fjärrundervisning. Rudbecks gymnasium fortsätter med delvis...

 • Kultur och fritid

  Fler verksamheter öppnar med anpassningar. Bland annat så har biblioteken, allmänhetens åkning och Stallbacken kultur öppnat.

 • Vård, omsorg och socialtjänst

  Öppna träffpunkter, dagverksamhet och dagliga verksamheter har anpassad verksamhet eller stängt. Kommunen har en stödtelefon för dig som vill prata med någon.

 • Stödpaket till företagare under coronakrisen

  Företagare i Sollentuna är en grupp som riskerar att drabbas hårt av coronakrisen med effekter som inkomstbortfall och uteblivna kunder. Sollentuna kommun har samlat åtgärder i ett stödpaket för att stötta dig som företagare i kommunen.

Information från andra myndigheter

Dela endast bekräftad information. Uppdaterad information om coronaviruset finns på myndigheternas officiella webbplatser.

Statistik gällande aktuellt smittoläge i Sverige

Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar om coronavirus, smittspridning och råd

1177 Vårdguiden 

Krisinformation.se för en samlad information från myndigheter

Så pratar du med ditt barn om coronaviruset