Information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om skärpta allmänna råd för Stockholms län.
Här finns kommunens samlade information.

Till navigation Till innehåll (s)
Man håller i ett höstlöv. En ikon i hjärtform med budskapet Två meter kärlek till dig

Information om covid-19 

Sollentuna kommun arbetar på flera sätt för att begränsa spridningen av coronaviruset, och för att upprätthålla prioriterade verksamheter. Vi följer utvecklingen av pandemin noggrant och har ett nära samarbete med svenska myndigheter och aktörer i Stockholms län.

Skärpta allmänna råd i Stockholms län

29 oktober: Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med den tillförordnade smittskyddsläkaren i Region Stockholm, beslutat om skärpta allmänna råd för Stockholms län. Beslutet gäller från och med 29 oktober och tre veckor fram.

Alla som vistas i Stockholms län bör:

 • Avstå från att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Nödvändig närkontakt är tillåten, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheterna uppmanas också att vara uppmärksamma och göra allt de kan för att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på att arrangörerna gör allt de kan för att minimera risken för trängsel vid till exempel in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.
 • Arbetsgivare bör uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
 • Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Senaste nytt från kommunen

Nu införs skärpta allmänna råd i Stockholms län

Tänd ett ljus på säkert sätt i år - råd inför allahelgona

Konstutställning öppnar för riskgrupper

Covic-19 och en säker höstFler nyheter från kommunen hittar du här

Så kan vi minska smittspridningen

Alla har ett personligt ansvar att förhindra spridning av covid-19. För att begränsa smittspridning uppmanar svenska myndigheter allmänheten följande:

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Folkhälsomyndighetens sida med vanliga frågor och svar om coronaviruset

Lättläst information om coronaviruset

Information om coronaviruset på andra språk

Ta del av Region Stockholms information om covid-19

Frågor och rådgivning om covid-19

Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser. På krisinformation.se finns de ansvariga myndigheternas information om covid-19. Har du allmänna frågor om covid-19 kan du även ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Krisinformation.se för information från ansvariga myndigheter

Folkhälsomyndigheten har sammanställt vanliga frågor och svar kring symtom på smitta, och vad du kan göra för att undvika spridning av smitta.

Folkhälsomyndigheten.se för frågor och svar om coronaviruset

Kontakta 1177 om du känner dig sjuk

Behöver du personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177.  Vid livshotande tillstånd ska du ringa 112.

 1177 Vårdguiden Covid-19

Provtagning för covid-19

Sedan 15 juni erbjuds alla invånare i Stockholms län provtagning för covid-19.  På 1177.se finns information om de olika testerna. Om du har symtom som är förenliga med covid-19 ska du ta ett så kallat pcr-test som visar om du har en pågående infektion av covid-19. Om du varit symtomfri i minst 14 dagar kan du testa dig för antikroppar som visar om du redan har haft sjukdomen. Läs mer om hur det går till och hur du bokar en tid på 1177 vårdguiden.

1177 Vårdguiden

Kommunens verksamheter

 • Förskola och skola

  Förskolor, grundskolor och gymnasium håller öppet som vanligt. Barn och elever som är friska ska gå till skolan.

 • Kultur och fritid

  Med anledning av de skärpta allmänna råden för Stockholms län fram till den 19 november så har våra verksamheterna gjort förändringar.

 • Vård, omsorg och socialtjänst

  Det är inte längre något besöksförbud på äldreboenden. Öppna träffpunkter, dagverksamhet och dagliga verksamheter har anpassad verksamhet eller stängt. Kommunen har öppnat en stödtelefon för dig som vill prata med någon, du kan även...

 • Stödpaket till företagare under coronakrisen

  Företagare i Sollentuna är en grupp som riskerar att drabbas hårt av coronakrisen med effekter som inkomstbortfall och uteblivna kunder. Sollentuna kommun har samlat åtgärder i ett stödpaket för att stötta dig som företagare i kommunen.

Information från andra myndigheter

Dela endast bekräftad information. Uppdaterad information om coronaviruset finns på myndigheternas officiella webbplatser.

Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar om coronavirus, smittspridning och råd

1177 Vårdguiden Om Corona

Krisinformation.se för en samlad information från myndigheter

Information kring resor och reseavrådan

Så pratar du med ditt barn om coronaviruset