Information om coronaviruset covid-19

Det finns en allmän spridning av coronaviruset covid-19 i det svenska samhället, även i Sollentuna. Läget innebär att det är viktigt att vi håller avstånd till varandra, 2 meter, och att var och en med symtom som snuva, hosta eller feber stannar hemma tills man varit symtomfri i två dagar.

Lättläst information om coronaviruset

Information om coronaviruset på andra språk

Senaste nytt från kommunen

Kommunen utökar kontroller av trängsel, nu även skolmatsal, matbutiker och gym

Håll avstånd- även i vårvädret

Studentfirandet på Rudbecks gymnasium ställs in

Fler nyheter från kommunen hittar du här

Så kan vi minska smittspridningen

Alla har ett personligt ansvar att förhindra spridning av covid-19. För att begränsa smittspridning uppmanar svenska myndigheter allmänheten följande:

• Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och varmt vatten, minst 30 sekunder.
  • Stanna hemma och undvik sociala kontakter om du känner sig sjuk med snuva, hosta eller feber. Det gäller även om du enbart känner dig lite sjuk. Vänta två dagar efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
  • Håll avstånd till varandra inom- och utomhus på platser där människor samlas så som butiker, köpcentrum, museer och bibliotek.
  • SL uppmanar alla att bara resa med kollektivtrafiken om du är helt frisk och symtomfri och verkligen behöver resa. Om du måste resa kan du försöka undvika de tider när många andra reser. Gå på bussen genom bakdörrarna och håll avstånd i bussar och vagnar. Om du är över 70 år eller tillhör en riskgrupp ska du helt undvika kollektivtrafiken.
  • Håll avstånd till varandra på idrottsplatser, badhus, gym och andra träningslokaler. Undvik även att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Avstå från alla onödiga resor utomlands och inom Sverige
  • Avstå från att delta i större sociala sammanhang så som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
  • Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina sociala kontakter, undvika att åka kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel, samt undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser när människor samlas.
  • Du som anhörig bör undvika onödiga besök hos äldre och andra sårbara människor och aldrig göra ett besök om du har symptom. Från och med den 1 april råder besöksförbud på alla äldreboenden.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Folkhälsomyndighetens sida med vanliga frågor och svar om coronaviruset

Frågor och rådgivning om covid-19

Många vanliga frågor besvaras ingående på myndigheternas webbplatser. På krisinformation.se finns de ansvariga myndigheternas information om covid-19. Har du allmänna frågor om covid-19 kan du även ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Krisinformation.se för information från ansvariga myndigheter

Om du känner dig sjuk

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk eller har symtom. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet ska du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Läs om hur och när du bör kontakta vården hos 1177 Vårdguiden. Vid livshotande tillstånd ska du ringa 112.

1177 Vårdguiden Covid-19

Kommunens verksamheter

• Förskola och skola

Förskolor och grundskolor håller öppet som vanligt. Barn som är friska ska gå till skolan. Gymnasiet och vuxenutbildningen bedriver utbildning på distans.

• Kultur och fritid

Sollentuna bibliotek är öppet som vanligt. Konsthallen och alla arrangemang på Edsvik är stängda tills vidare. Våra idrottsanläggningar följer myndighetens rekommendationer.

• Vård, omsorg och socialtjänst

Det är besöksstopp på samtliga äldreboenden. Öppna träffpunkter, dagverksamhet och dagliga verksamheter håller stängt. Kommunen har öppnat en stödtelefon för dig som känner oro, du kan även få hjälp att handla mat och receptfria mediciner.

• Stödpaket till företagare under coronakrisen

Företagare i Sollentuna är en grupp som riskerar att drabbas hårt av coronakrisen med effekter som inkomstbortfall och uteblivna kunder. Sollentuna kommun har samlat åtgärder i ett stödpaket för att stötta dig som företagare i kommunen.

Information från andra myndigheter

Dela endast bekräftad information. Uppdaterad information om coronaviruset finns på myndigheternas officiella webbplatser:

1177 Vårdguiden för frågor om coronavirus

Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar om coronavirus, smittspridning och råd

Krisinformation.se för en samlad information från myndigheter

Information om hantering och beredskap i Region Stockholm

Information kring resor och reseavrådan

Så pratar du med ditt barn om coronaviruset