Till navigation Till innehåll (s)

Regler för servering av livsmedel under Coronaepidemin  

En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen har trätt i kraft. Det är den som driver restaurang, bar, kafé, cateringverksamhet eller annan verksamheter som serverar mat eller dryck som har ansvar för att lagen följs, för att minska risken för att gäster eller personal utsätts för smitta.

Den nya lagen (2020:526), som trädde i kraft den 1 juli, innebär bland annat att kommunen tar över hela tillsynsansvaret över serveringsställen i kommunen. Med den tillfälliga lagen har kommunerna fler verktyg för att göra tillsynen mer effektiv och kan bland annat fatta beslut om stängning vid behov. Tidigare var det smittskyddsläkaren som beslutade om stängning.

Regler

Reglerna omfattar dig som driver restaurang, bar, kafé, cateringverksamhet eller annan verksamheter som serverar mat eller dryck på plats.

  • Det ska vara möjligt att hålla avstånd (minst 1 meter mellan sällskap)
  • Det ska vara möjligt att hålla  en god handhygien
  • Man stannar hemma om man har symptom
  • Det ska finnas tydlig information till gästerna (och personalen) om hur man äter och dricker på ett ansvarsfullt sätt
  • Att låta gäster beställa och hämta mat vid en disk är bara tillåtet om det går att undvika trängsel
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid bord eller vid en bardisk, om det är möjligt utan att trängsel uppstår. Ståbord är inte tillåtna
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar

SKR:s regler för restauranger, barer och caféer

Folkhälsomyndighetens information till restauranger och krogar