Till navigation Till innehåll (s)

Mat i förskola och skola

I Sollentuna kommun ska alla barn och elever få en näringsriktig, varierad och god mat. Om ditt barn har en matallergi, överkänslighet eller om det finns andra starka skäl kan det få specialkost.

Vissa förskolor och skolor har egna tillagningskök och andra får maten levererad. Produktion och distribution av maten är organiserad på olika sätt. För de kommunala skolorna finns både upphandlad leverantör och kök som drivs i egenregi. De fristående skolorna organiserar sin egen skolmat.

Skolmat från Compass Group

Aktuell matsedel till förskolor och skolor från Compass Group

Ladda ner skolmatsappen

Så fungerar appen

Grundskolor och förskolor

Compass group lagar mat i Vaxmoraskolan, Edsbergsskolan, Tegelhagens skola och Gärdeskolan. På dessa skolor lagar man endast mat till den egna skolan/förskolan.

På Helenelundsskolans och Häggvikskolans kök lagar Compass group till skolan samt skickat ut mat till följande skolor och förskolor:

  • Förskolor: Bagarbyvägen, Fågelsången, Igelkotten,  Regnbågen, Siffran, Sofielund, Smultronstället, Trumman och Äpplet.
  • Brageskolan, Djupdalskolan, Eriksbergsskolan,  Gillboskolan, Gröndalsskolan,  Kärrdalskolan, Mimer,  Sofielund, Sollentuna International School,  Tal och Språkcentrum, Töjnaskolan och Silverdalskolan. 

På skolorna erbjuds varje dag två alternativa rätter varav den ena är vegetarisk. En dag per vecka är köttfri dag då två vegetariska rätter serveras.

Rudbeck gymnasium

Compass group lagar mat på Rudbeck. Här serveras varje dag tre rätter (varav en vegetarisk), dagens soppa, salladsbuffé, bröd, smör och dryck.

Mat som lagas i eget kök

Vissa förskolor och skolor har egna kök där maten kan lagas. Här är det rektorn eller förskolechef som är yttersta ansvarig. Det gäller Ebbas förskola, Skälbyskolan, Rösjöskolan, Runbacka skolor, Linnés förskola, Sjörövarens förskola och Vaxmora förskola.

Specialkost

Om ditt barn har en matallergi, överkänslighet eller om det finns andra starka skäl kan det få specialkost. Det måste dock finnas starka skäl. Det räcker inte att eleven inte tycker om livsmedlet.
För att få specialkost måste elever visa upp en beställning. Den ska alltid kompletteras med läkarintyg från behandlande läkare. Beställning av specialkost ska uppdateras varje år. Nytt läkarintyg behövs vid ny specialkost eller förändring.

Om eleven har specifika behov som inte är förenliga med en näringsriktig skolmat, ska detta kontinuerligt följas upp. Det ska ske av namngiven utsedd person på skolan tillsammans med kökspersonal och minst en gång per termin, gärna oftare.

Näringsriktig och god skolmat

I Sollentuna kommun ska alla elever få en näringsriktig, varierad och god mat. Det är viktigt att skapa en trygg måltid för elever med allergier eller andra specialbehov. Du som förälder är viktig. Hör gärna av dig till kökspersonalen om du har frågor.

EUs Skolmjölksstöd

EUs Skolmjölksstöd är en typ av skolmjölksprogram där EU vill hjälpa barn att äta hälsosammare genom att ge stöd till förskolor och skolor som serverar mjölk. Syftet med EUs Skolmjölksstöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i förskolan och skolan och främja sunda matvanor. 

EU.jpg