Till navigation Till innehåll (s)
Barn som plockar skräp med vantar och påsar från Håll Sverige Rent.

Skräpplockardagarna 2022

Sollentuna kommun deltar varje år i skräpplockardagarna. I år har vi skräpplockardagar under perioden 28/3 -16/5. Men det är förstås viktigt och bra att plocka skräp året om!

Skräpplockardagarna är en nationell kampanj som drivs av Håll Sverige Rent, för att sprida kunskap och medvetenhet om nedskräpning. Vi deltar både för att göra vår närmiljö lite finare och för att markera att nedskräpning inte är okej.

Skolor och förskolor är viktiga under skräpplockardagarna. 2021 deltog ca 11 500 barn i aktiviteterna i Sollentuna. Föreningar, företagare och många privatpersoner deltar också - tillsammans gör vi kommunen vårfin! Visst vill ni också vara med? 

Skolor och förskolor

Anmäl er skola till Skräpplockardagar 2022

När ni är anmälda kan ni beställa gratis påsar och säckar från Håll Sverige Rent. Anmälan är öppen till 31 maj, så det går att vara med och plocka skräp hela våren.

Kontakta bjorn.eriksson3@peab.se, så fixar Björn att någon hämtar skräpet hos er. Vi kan ordna hämtning  28/3-16/5. Skicka gärna med en ritning eller beskrivning på var på gården ni har samlat påsarna. Se till att skräpet är säkrat mot skadedjur.

Är ni en skola eller förskola som vill ge barnen möjlighet att prata med sopåkarna?
Kontakta avfall@seom.se och bestäm en dag då sopbilen kommer till er. 

Teckningstävling

Alla förskole- och skolelever kan vara med och tävla om att få ”tapetsera” en stor papperskorg (Big Belly) med en teckning! Den som vinner ska ha gjort en illustration som uppmuntrar till att ta hand om sitt skräp. Skicka bidragen till klimat@sollentuna.se senast 30/4. Vinnaren utses av en jury bestående av ordförande för natur- och tekniknämnden, klimatnämnden samt utbildningsnämnden.

Föreningar

Vi blir jätteglada för alla föreningar som vill plocka skräp tillsammans med oss.

Anmäl er till Skräpplockardagar hos Håll Sverige Rent

I samband med anmälan kan ni beställa gratis material för skräpplockning. Om ni får ihop mycket skräp kan ni höra med er närmaste skola eller förskola, om de beställt hämtning av skräpet. Kanske kan ni få lämna ert skräp hos dem. 

Politiker

Den 3 april kl. 14.00-15.00 kan ni plocka skräp och träffa Sollentunas politiker vid utvalda soptunnor runt om i kommunen. Välkommen förbi någon av dessa platser:

  • Rotebro: Douglas Lithborns park, Hertig Karlsväg
  • Edsberg: Alténparken, Ribbings väg 89
  • Tureberg: Strandvägen
  • Tureberg: Malmparken
  • Sjöberg: Lekplats Lomvägen 635
  • Helenelund: Lekplats Stupvägen 83

Privatpersoner, företag och organisationer

Vi tackar alla privatpersoner, företag och organisationer som plockar skräp och ber er använda papperskorgar och återvinningsstationer runtom i kommunen.

Hittar du mer skräp än du kan ta hand om? Meddela kommunens felanmälan.

Håll Sverige Rent