Till navigation Till innehåll (s)
Barn som plockar skräp med vantar och påsar från Håll Sverige Rent.

Skräpplockardagarna 2021

Sollentuna kommun deltar varje år i skräpplockardagarna. Det är en nationell kampanj som drivs av Håll Sverige Rent för att lära barn och ungdomar om nedskräpning. I Sollentuna deltog ca 11 500 barn i årets aktiviteter.

Sollentuna kommun deltar varje år i Håll Sverige Rents nationella kampanj Skräpplockardagarna. Syftet med kampanjen är både att göra vår närmiljö lite finare och att visa att nedskräpning inte är okej. Under kampanjperioden plockar förskolor, skolor, föreningar och företag skräp i hela Sverige. I Sollentuna var 11 475 barn anmälda till årets skräpplockardagar.

Barn och elever fick designa egen papperskorg

Under årets kampanjperiod arrangerade Håll Sverige Rent en teckningstävling för barn och elever i förskolor och skolor i hela Sverige. Tävlingen gick ut på att designa en egen papperskorg och det var Fågelsångens förskola i Sollentuna som vann. Barnen på Fågelsångens förskola kommer därför få sina teckningar uppsatta på papperskorgar i sitt närområde runt Malmparken och på Tusbystråket.

Egen teckningstävling i Sollentuna

I Sollentuna genomförde vi även en egen tävling med samma tema, och den var det elever från årskurs 5 i Vaxmoraskolan som vann. De kommer få se sina illustrationer på papperskorgar i Edsberg och på Strandvägen. I Sollentunas tävling utsågs vinnarna av en jury som bestod  av Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden, Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i utbildningsnämnden och Jonas Riedel (C), ordförande i klimatnämnden.

En annan aktivitet i Sollentuna var att skolor och förskolor kunde anmäla intresse för att få besök av sopbilen. Något som verkligen uppskattades av alla barn som fick möjlighet.

Här kan du se de vinnande bidragen:

Teckning med en monstersoptunna som kan prata och med en utmaning man kan göra.
Teckning med en pride-robot-tunna med motor och solceller på taket.
Teckning med en soptunna som ser ut som ett hus och sitter på en pinne.
Teckning med en soptunna som ser ut som en rymdraket.
Teckning med en soptunna som ser ut som ett UFO.
Teckning med en soptunna som ser ut som ett grönt monster.
Teckning med en saxofon där man slänger skräpet i
Teckning med en papperskorg som ser ut som en hund med en ipad och wifi.
Teckning med en soptunna med flera fack för källsortering där taket går att lyfta upp.
Teckning på en soptunna som ser ut som en bil och börjar lysa när den får sopor.
Teckning av en soptunna med flera fack, den vänstra föreställer en delfin, den i mitten en rymdraket och den högra en dinosaurie.
Teckning av en soptunna som ser ut som en basketkorg, där man slänger skräpet i korgen.
Teckning med en soptunna som ser ut som en robot.

Allt fler plockar skräp

Antalet barn och ungdomar som deltagit i kampanjen har ökat med 54 % mellan åren 2017-2020. Det betyder att fler är ute och plockar skräp och att Sollentuna blir renare under våren.

Jag vill titta mer på statistiken!

Jag vill läsa mer om Håll Sverige Rent!