Till navigation Till innehåll (s)
Bunke av Sigvard Bernadotte

Thomas Lindblad föreläser om Sigvard Bernadotte

Thomas Lindblad om Sigvard Bernadotte

Lunchprogram på Stallbacken kultur. Föreläsningen om Sigvard Bernadotte sker i samarbete med Edsviks konstvänner.

Stallbacken kultur, Edsvik, Landsnoravägen 42
Gratis - boka plats
  • Stallbacken kulturs lunchprogram är kostnadsfritt. Du ska dock boka din plats i förväg.
  • Plats: Stallbacken kultur, Edsvik, Landsnoravägen 42
  • Tid: Torsdagar klockan 13:00-13:45
  • Vid frågor kontakta: stallbackenkultur@sollentuna.se
  • Om programpunkten du vill gå på är fullbokad kontakta: stallbackenkultur@sollentuna.se
 

Kort om Sigvard Bernadotte

Sigvard Bernadotte inledde sin bana som designer med att teckna silver för den kända Köpenhamnsfirman Georg Jensen. Han nådde stora framgångar med sina silverarbeten, men hade hela tiden ett starkt intresse för industridesign, som var något nytt på den tiden.
 
Som student vid Konstakademin i Stockholm deltog han i uppbyggnaden av Stockholmsutställningen 1930 och det satte djupa spår i honom. I ett föredrag hållet 1964 i USA, kallar han Stockholmsutställningen för en vändpunkt, både för Sverige och för honom själv. Då föddes i honom ett behov att skapa bruksföremål, inte prydnadsföremål utan just användbara ting: ”Jag ville ge människor snygga, vanliga produkter till hemmet, köket eller kontoret. Och detta är något som sedan dess varit mitt credo.”
 
Han släppte aldrig tanken på detta och under vistelser i USA sökte han upp amerikanska industridesigner: Raymond Loewy, Walter Dorwin Teague, Henry Dreyfus, och Donald Deskey. Sigvard Bernadotte besökte deras ateljéer och imponerades av den noggrannhet med vilken de tog sig an uppdragen, oavsett om det var en tandborste eller en oceanångare. Han förde ingående samtal med dem om ”industrial design”.
 
År 1950 inledde han ett samarbete med den danske arkitekten Acton Bjørn, som liksom han själv brann för industridesign. De hade olika erfarenheter, men kompletterade varandra och de startade i Köpenhamn efter nordamerikanska förebilder det första stora och varaktiga kontoret för industriell formgivning i Skandinavien. Under loppet av 20 år skapade de produkter, som blev en del av vår vardag och lärde oss förstå betydelsen av design.
 
 
Till kalenderhändelselistan