Till navigation Till innehåll (s)
Blomstermålning av Märta Rudbeck

Blomstermålning av Märta Rudbeck

En bortglömd värld av blommor

Välkommen till en föreläsning på Edsbergs slott med Matilda Eliasson om Märta Rudbeck – den bortglömda blomstermålarinnan.

Matilda Eliasson tilldelas i år Släkten Rudbecks stipendium. Matilda har de senaste fem åren forskat om konstnären Märta Rudbeck (1882 – 1933), uppvuxen på Edsbergs slott i Sollentuna som dotter till generalmajor Zachris Rudbeck (1832 – 1909).

Märta Rudbeck (1882 – 1933) målade och ställde ut mängder av blomstermålningar under sin karriär och blev omtalad som ”den kända blomstermålarinnan” i dagstidningarna. Hennes konstnärliga arv innefattar även uttrycksfulla porträtt, historiska kopior och landskapsbilder. Märta Rudbeck levde för konsten och valde bort ett traditionellt familjeliv för att i stället kunna leva som professionell konstnär. Hennes konstnärskap föll så småningom i glömska.

En bortglömd värld av blommor – Märta Rudbecks konstnärskap under tidigt 1900-tal är en masteruppsats av Matilda Eliasson. Forskningen slutfördes 2020 med en masteruppsats i konstvetenskap vid Uppsala universitet. Projektet består av två delar, dels masteruppsatsen om konstnären Märta Rudbeck, dels en populärvetenskaplig bok om kvinnliga konstnärers förutsättningar under 1800- och 1900-talen, som knyter an till utställningen Rebeller & Mademoiseller; Toll, Kleen och Rudbeck som visas på Norrköpings Konstmuseum till den 24 april 2022.

Tid: torsdag 2 december kl. 19
Plats: Edsbergs slott, Landsnoravägen 10, Sollentuna

Fritt inträde!

Till kalenderhändelselistan