Till navigation Till innehåll (s)
Kanakuri - Japanen som försvann

Kanakuri - Japanen som försvann

Utställning om Shiso Kanakuri, "japanen som försvann" under OS 1912. Invigning i samarbete med japanska ambassaden lördag 2 september kl 12. Utställningen pågår t o m söndag 22 oktober på Stallbacken kultur, Edsvik. Fri entré. Öppet onsdagar klockan 12-16, lördagar och söndagar klockan 11-16.

Stallbacken kultur, Edsvik, Landsnoravägen 42 Sollentuna

Shiso Kanakuri, född 20 augusti 1891, död 13 november 1983, var en japansk geografilärare och löpare och är känd som den japanska maratonlöpningens fader.

Japan deltog i sommar-OS med en mycket liten trupp, endast två löpare reste till Stockholm. Tävlingsdagen började illa - den utlovade bilen som skulle ta Kanakuri till Stadion uteblev, och han var i stället tvungen att springa till starten. Då startskottet gick satte hela fältet av i hög fart, utom Kanakuri som var van vid att inleda lugnare. Dagen var mycket varm och hälften av de 68 löparna tvingades bryta. En av löparna, portugisen Francisco Lazaro, kollapsade av vätskebrist och avled följande dag.
Kanakuri passerade loppets vändpunkt, kyrkbacken i Sollentuna, och kom efter cirka tre mil förbi en trädgård i Tureberg, där den vänliga familjen Petré bjöd honom att slå sig ner vid deras kaffebord och ta för sig av hallonsaft och bullar. Här tillbringade Kanakuri resten av eftermiddagen innan han framåt kvällen tog tåget tillbaka in till hotellet i Stockholm. Han skämdes nu för att han brutit och reste tillbaka till Japan utan att lämna något besked till arrangörerna. Kanakuri blev i Sverige med tiden känd som ”Japanen som försvann” men den historien blev inte till förrän långt efter Stockholms-OS. 

Några år senare bjöds han till Sverige där han vid 76 års ålder fick möjlighet att avsluta loppet, och till sist gick i mål efter 54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.

Den 14 juli 2012 anordnades ett jubileumsmaraton i Stockholm och en minnesplakett avtäcktes vid en ceremoni i Sollentuna. Ättlingar till familjen Petré som förbarmat sig över Kanakuri deltog liksom Japans ambassadör. Plaketten sitter där familjen Petrés hus låg 1912. Huset är rivet och där ligger nu Satelliten.

Shiso Kanakuri gjorde stora insatser för att göra långdistanslöpning populärt i sitt hemland och kämpade för kvinnors rätt att idrotta. I Kanakuris hemstad Kumamoto arrangeras varje år en arenatävling som bär hans namn och i maratonloppet i Fukuoka får vinnaren ”Kanakuri-trofén”.

2018 spelade japansk TV in en historisk dramaserie om de olympiska spelen i vilken Kanakuri är en av huvudpersonerna.

 

 

Till kalenderhändelselistan