Till navigation Till innehåll (s)
Oktetten Ehnstedts Eftr.

Jenny Lind konsert på Edsvik

Bleckblås på Edsvik Oktetten Ehnstedts Eftr. spelar musik från Jenny Linds tid av ”Svenska näktergalens vänner”

Jenny Lind var en gång i tiden Sveriges mest kända människa. Frågan är om hon ens ännu överträffats av någon. Hon var operasångare och kallades ”Den svenska näktergalen”. Som liten blev hon fosterbarn hos klockaren i Eds kyrka och hennes föräldrar bodde länge på gården Pommern i Sollentuna. Föräldrarna ligger begravda vid Sollentuna kyrka. Förra året var det 200 år sedan Jenny Lind föddes. De skulle firas stort över världen.

Jenny Lind lyssnade privat gärna till både marschmusik och brunnsorkester. Något som inte skulle förbigås vid firandet. Därför kommer Föreningen för Kulturevenemang i Sollentuna med stöd av Sollentuna kommun att bjuda in Oktetten Ehnstedts Eftr. till Stallbacken på Edsvik att spela musik till Jenny Linds minne torsdagen den 26 augusti klockan 18:00.

-Eftersom konserten redan är finansierad så har Föreningen för Kulturevenemang i Sollentuna beslutat att det ska vara fri entré, säger föreningens ordförande Christina Frohm.
Oktetten Ehnstedts Eftr. spelar musik delvis ur Jennys repertoar på tidstrogna instrument som esskornett, althorn och tenorbasun. Oktetten har valt ut och arrangerat just den musik som Jenny Lind var så förtjust i.

Oktettens musik kring Jenny Lind är musik från hennes tid, komponerad av hennes vänner i Sverige och på kontinenten: A.F. Lindblad, Gaetano Donizetti och Giacomo Meyerbeer, folkvisor och operamusik som Jenny själv sjöng, sådan som den framfördes av militäroktetterna i hennes samtid.

Utsiktsplatsen Edsvik Sollentuna torsdagen den 26 augusti kl 18,00 Fri entré! Vid regn blir konserten i Gelaterian (Oxstallet) med begränsat antal besökare. Arrangörer: Föreningen för kulturevenemang i Sollentuna med stöd från Sollentuna kommun.

Gelaterian har öppet under kvällen. 

Till kalenderhändelselistan