Till navigation Till innehåll (s)
Rigmor Gustafsson

Jazzafton

SLUTSÅLD. Ett musikaliskt möte där jazzpianisten Mathias Algotsson (Sollentuna kulturstipendiat 2019) och den hyllade jazzsångerskan Rigmor Gustafsson framför en intim och svängig konsert i det lilla formatet.

Rigmor har till dags dato släppt tio skivor i eget namn, som alla visar på en ständig lust att ta nya vägar. Det har gjort henne till en av Sveriges, Europas främsta och populäraste jazzartister med en lång, varierad och prisbelönt karriär bakom sig. Bland annat har hon tagit emot Kungliga Akademiens Jazzpris, Sveriges Radios pris Guldkatten och medaljen Litteris et artibus från han Majestät Konungens hand. Hon har också fått en Grammis för albumet Alone with you som innehöll enbart hennes egna kompositioner och tre av hennes album har sålt Guld. Men gitarren, inte sången, var hennes första val. Från början självlärd, därefter skolad i både klassisk gitarr och jazzgitarr. Det var först på musikgymnasiet hon började sjunga offentligt och kom med i olika band.
Genom åren har hon uppträtt i olika konstellationer från duos till symfoniorkestrar. Hon har framträtt i TV i samband med kronprinsessan Victorias bröllop och födelsedag, på Nobelprisbanketten, på Regeringens öppnande och även i På Spåret, Allsång på Skansen, Så ska det låta m.m. Mellan 2015-2017 var hon adjungerad professor vi Ingesunds Musikhögskola och sedan 2017 är hon invald i Kungliga Musikaliska Akademien

”Algotsson has a great gift for melody” (-All About Jazzoch ”En pianoelegant med stark låtskrivarförmåga” (-Sydsvenskan) är några ord som sagts om pianisten Mathias Algotsson.
Mathias har varit aktiv sedan mitten av nittiotalet och har sedan dess spelat runt om i världen med välkända namn som t.ex. Barbara Hendricks, Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson (the Real Group) och Svante Henryson. Mathias har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar och är också en uppskattad kompositör. Han har, förutom till egna grupper, skrivit musik bland annat till Sofia Vokalensemble och Gustaf Sjökvists Kammarkör och är publicerad på Gehrmans Musikförlag. Mathias har gjort sex album i helt eget namn som fått fina recensioner, bl.a. två trioalbum på japanskt skivbolag och nu senast ”Home at Work Again” med egen kvartett, och har också tilldelats ”Dompans Guldsax” som den ende icke-saxofonist som fått Arne Domnérus jazzpris.

Anpassningar 

Det är begränsat antal platser med avstånd mellan publikplatserna.

Till kalenderhändelselistan