Till navigation Till innehåll (s)
The Space in Between

The Space in Between

Textilkonst på Stallbacken kultur

The space in between - konst av Iryna Hauska på Stallbacken kultur. Invigning kl 13 av Olga Engfelt, forskare vid Åbo Alademi och författare. Performance av konstnären själv. Fri entré. Pågår till och med 6 november.

Stallbacken kultur, Edsvik
Stallbacken kultur

Iryna Hauska född i Belarus och uppvuxen under den sovjetiska tiden.

För länge sedan började Iryna drömma om att kunna skapa ett virkade värd som blir en del av naturens saga. Hon virkar skulpturernas kroppar med mormors favoritmotiv. Glädje, värme och trygghet virkar hon på vägen till och från olika platser.
På tunnelbana och på bussen har hon sin virknål med sig och skapar den hemliga världen.
Hennes konstnärliga språk, form, taktila uttryck och färg lever i handvävda skulpturer och installationer, byggda av begagnade strumpbyxor. Hon inspireras av tiden då man virkade, vävde och sydde kläder och inredningsdetaljer för hand.
Idag lever vi i ett överflöd av saker. Konsumtionssamhället påverkar oss mycket. De handgjorda, vävda verken talar för sig själva och låter oss tänka på tidlösheten, evigheten och magi men inte minst konstnärens njutning av det tidskrävande arbetet. 
Iryna Hauska tycker att det är viktigt att använda gamla tekniker och mönster särskild idag, när allting görs mekaniskt med hjälp av datorer, när hantverket kommer snart glömmas bort. 

Iryna har bott och varit verksam på många olika ställen och under olika politiska tillstånd men det textila språket dyker ständigt upp och finns alltid med i hennes konstnärskap. Hennes ambition är att skapa en fantasifull, varm värld, med referenser från dem gamla textiltraditioner. Textilens kraft skapar en spännande plats, där man glömmer tiden och vill vara, bara vara. 

GRANTS / SCHOLARSHIPS:
Helge Ax:Son Johnsons Foundation 2019
Swedish Institute, Creative Force, Collaborative projects, Belarus 2018
Swedish Institute, Creative Force, Collaborative projects, Belarus 2017
Helge Ax:Son Johnsons Foundation 2015
Taby culture scholarships 2015
Swedish Institute, Creative Force, Collaborative projects, Belarus 2013
Iaspis, International exchange 2013
Istanbul Friends´ Travel Grant 2013

Till kalenderhändelselistan