Till navigation Till innehåll (s)

INSTÄLLT - Gösta & Linda, två fotografer, ett Sollentuna

Utställningen Gösta & Linda, två fotografer, ett Sollentuna är öppen torsdagar kl. 11.00–19.00, samt lördagar och söndagar kl. 11.00 – 16.00.

Utställningen pågår 19 mars till 26 april. Fri entré

Sollentunas utveckling pågår. Just nu, imorgon och vidare mot framtiden. Men hur ser livet ut medan det händer? Vi skyndar mest förbi. Det kan vara svårt att se tydligt mitt i det välbekanta, i brådskan och vardagsbestyren. Plötsligt är ett hus borta, ett annat på väg upp. Folk flyttar in och flyttar bort. Nya busshållplatser, klädmoden och maträtter. Grannar och invånare möter inflyttade. Samhället förvandlas, både snabbt och långsamt och vi befinner oss mitt i. Hur ska vi få syn på Sollentuna, bli delaktiga i förändringen och minnas den här platsen?

Sollentuna har turen att ha lockat till sig två utmärkta fotografer. Gösta Ask var brevbärare och posttjänsteman här under 1940 – 70-talen. Han hade med sig kameran överallt och återgav Sollentunas utveckling år efter år. Det var stora och snabba omdaningar när ett lantligt stationssamhälle förvandlades till en modern förort under 1960 – 70-talen. Gösta Ask skildrade både det stora och det lilla: grillbaren i Tureberg, Café Lusasken, en bandymatch på Turebergs idrottsplats och ”bomeländet” vid järnvägen. Gammalmodiga bilar, kläder och frisyrer. Människorna och miljöerna är borta, men i bilderna finns de kvar, märkvärdigt levande.

Linda Stolpe Margenbergs visar det moderna Sollentuna. Hennes utställning Modernitetstanken undersöker hur livet och miljöerna blev i den nu mognade modernistiska förorten. Hon har fokuserat på området kring Mässan, Malmvägen och Malmparken, byggt i tidigt sjuttiotal då bostadsbristen i Sverige skulle lösas med Miljonprogrammet 1965 – 75. Hur blev det? Hur utvecklades hemkänslan i det storskaliga projektet? Lindas bilder dokumenterar arkitektur och miljöer som också de snart ska förändras.

När Gösta Ask fotograferade var han ganska ensam om att bära med sig en kamera i vardagen. Idag är vi alla fotografer, med mobilkamera i fickan. Vi plåtar så mycket att vi kanske inte tänker på det förunderliga i den fotografiska tekniken: Att kunna fånga ögonblicken och förvandla dem till bilder är ett litet mirakel. Kanske skulle vi fundera lite mer på det - och på de motiv vi sparar. Vad väljer vi? Vad väljer vi bort? Låt Göstas och Lindas bilder inspirera till att verkligen se nutidens gemensamma Sollentuna. Passa på. Idag blir historia i morgon.

 

Till kalenderhändelselistan