Till navigation Till innehåll (s)

Konstnärer

Medverkande konstnärer i utställningen Fågel, fisk eller mittemellan på Stallbacken Kultur, pågår 19 juni till 19 september 2021.

 

Bo Andersson

Utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Arbetar främst med skulptur och installationer. Materialen är ofta gjutningar i brons, järn och aluminium. Även teckning med en slags syraetsnings teknik. Har även arbetat med laser och ljusinstallationer, som bl.a. visades på Vattenfestivalen. Intresset ligger mycket i själva materialen och dess inneboende mystik, även naturen och det existentiella är en tematik.

Ställer kontinuerligt ut och har under åren genomfört ett stort antal utsmyckningar och offentliga verk, bl.a på Arlanda, Riksbanken och Norrviken Pendeltågsstation. Finns representerad bl.a. på Moderna Museet och Tel Aviv Modern Museum of Art.

 

Annika Heed

Utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Tecknare och skulptör som arbetar med musikaliska tecken och arketypiska former. Rytm, musik och poesi samverkar i hennes konstnärliga uttryck som materialiseras i kol, järn, betong och brons. Spåren efter den flyende sekunden eller det ”frusna ögonblicket” är ständigt i fokus.

Annika ställer ut sina verk nationellt som internationellt och har uppfört en rad offentliga verk som tillexempel ”Turkens bänk” i Värnamo, ”Dansaren” i Gislaved och minnesplatsen över Ted Gärdestad i Sollentuna.

Läs mer om Annika Heed

 

Sophi Vejrich

Utbildad på Kungliga Konsthögskolan (MFA) Stockholm. Ställer kontinuerligt ut i Sverige och även i Japan, bl.a. på Svenska Ambassaden i Tokyo, Kamakura Gallery, Japan, Borås Konstmuseum och Galleri Thomas Wallner. Arbetar främst med skulptur och objekt, även foto och video.

Materialen är ofta sammansatta av flera olika delar, tex redan färdiga föremål, gjutna delar av aluminium, järn och textila inslag med egensydda kostymer/dräkter. Tematiken berör tingens betydelser, dubbeltydighet och konventionen som laddar ett objekt med en överenskommelse.

Läs mer om Sophi Vejrich

 

Hélène Vejrich

Utbildad på Konstfack, Stockholm. Hon arbetar med måleri, i akryl och vax med en ristningsteknik. Hennes bilder handlar om hur hon följer dagar och händelser i sin närhet, de fångar upplevelser av yttre och inre landskap. Som måleriska dagboksanteckningar

Hon ställer kontinuerligt ut i Sverige och har också haft utställningar på gallerier i Frankrike och Finland. Som offentliga utsmyckningar kan nämnas bl.a Akademiska sjukhuset, Löwenströmska och Rotebroskolan.

 

Katinka Andersson

Utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Katinka arbetar med iscensatt analog fotografi i naturmiljöer, där hennes systrar, döttrar och kusiner – ibland även konstnären själv – regisseras och fotograferas in i drömda tillstånd.

Naturen är den starkaste inspirationskällan och hon söker sig ofta till platser, landskap, gamla hus, skogar och stenar som utstrålar en viss stämning och kan utgöra spelplats för hennes bilder.

Katinka Andersson har ställt ut sina bilder, främst större färgfotografier och fotobaserad grafik,  i stora delar av Sverige och även utomlands. Hennes verk kan bland annat ses i SAS lounge på Arlanda och i Bryssel. Hon har också haft ett flertal utsmyckningsuppdrag, till exempel på Huddinge sjukhus och Kvarnskolan i Jakobsberg.

 

Lars Brunström

Utbildad på Konsthögskolan i Malmö. I hans arbete med installationer och rörliga skulpturer är det oftast djur som porträtteras. Det som präglar verken är en autensitet, skulpturerna är både trovärdiga och korrekta på ett plan men är också hämtade från vår gemensamma föreställningsvärld och förutfattade meningar om djuren. En strävan efter att synliggöra världen omkring oss genom fabeln, den förvrängda spegel som den på en gång förkastade och upphöjda naturen utgör.

Lars har en omfattande utställningsverksamhet senast Tegen och Konstakademien i Stockholm och Växjö Konsthall. Är representerad bl.a. i Bonnier Holding och Alma löv Museum.

Läs mer om Lars Brunström

 

Mats Eriksson

Utbildning Konstfack. Mats har genom åren arbetat med olika material så som trä, metall, gips, koppar och gjutningar i brons eller betong. Han har gjort ett trettiotal separatutställningar runt om i Sverige och internationellt.

Mats har uppfört ånga offentliga verk runt i Sverige såsom: Entrén Hudiksvalls sjukhus, Akademiska sjukhuset Uppsala, Sundsvalls Kommun och Polishögskolan i Solna m.m.

”När jag ser tillbaka på mitt konstnärskap, inser jag, utan att ha reflekterat särskilt mycket på det, att jag betraktar världen utifrån ett grodperspektiv, ungefär som barngruppen i den här utställningen och att berättelsen därför rymmer historien om det mellanmänskliga, i det sociala sammanhanget.”

Läs mer om Mats Eriksson

 

Lotta Enocsson

Utbildning bl.a från Gerlesborgsskolan och Konstskolan Idun Lovén. Målar mestadels i olja och skulpterar i sten eller gjuter skulpturerna brons. Lottas måleri är starkt i sin uttrycksfullhet och inspireras ofta av de stora renässansmästarna. Tematiken bärs av naturens mystik.

Votivgåvan är ett ledmotiv efter en djup personlig erfarenhet. Lotta bär med sig votiven som ett spår i livet.

Lotta har ställt ut runt om i Sverige på Gallerier och Konsthallar. Offentliga verk finns bl.a. på Socialförvaltningen, Matteus kyrka och Nya Malmparken, Sollentunas nya Stadspark.

Läs mer om Lotta Enocsson

 

Bitte Jonason Åkerlund

Utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan Stockholm. 
Lekfulla bronser, allvarligt menade . egen gjutning. 
Alltid figurativa, aldrig naturalistiska.  
Monumentala och minimala, även betong, murala tekniker och trä.
Ställer kontinuerligt ut och har uppfört ett stort antal offentliga uppdrag.

Exempel på offentligkonst:
" Cornelis och Cecilia"  Cornelisparken, ”Prima Vera” vid Stockholms Universitet,
"Till Ruben Nilson" Örby slottspark, ”Skepp o Hoj” Sickla Udde

Läs mer om Bitte Jonason Åkerlund