Cookies på den här webbplatsen används för att förbättra för dig som besökare och att optimera av webbplatsen. Läs mer om cookies

Talande Webb

Dela på sociala medier
Tipsa
Kontakt

Kontaktcenter

Kontaktcenter tar emot dina ärenden.
Telefon: 08-579 210 00
Måndag till torsdag kl 8-17, samt fredag kl 10-17.
kontaktcenter@sollentuna.se

Webbplatsen är ansluten till uppläsningstjänsten Talande Webb, ett hjälpmedel som gör att du kan lyssna till webben.

Talande Webb läser upp webbsidor och pdf-filer, markerar den text som läses upp, sparar uppläst tal som mp3 och ger dig möjlighet att använda läslinjal eller skärma av för att hålla fokus på det du läser. Talande Webb är gratis för dig som användare.

Du kan som användare välja på att ladda ner Talande Webb till din dator eller använda dig av Talande Webb Plus utan nedladdning.

Talande Webb Plus

Om du vill använda Talande Webb i din smartphone eller surfplatta, på Mac eller på PC där du inte vill ladda ner hjälpmedlet finns alternativet Talande Webb Plus. Om du klickar på länken nedan öppnas ett verktygsfält som gör att du kan peka och få menyer och innehåll uppläst samtidigt som du får en visuell återkoppling.

Ladda ner Talande Webb

För att komma igång och använda Talande Webb ska du börja med att ladda ner Talande Webb-programmet. Det tar inte många minuter och du behöver inte göra några installationer. Spara bara filen där du vill ha programmet och kör den för att starta.

När programmet är igång visas en blå, rund ikon längst ner till höger i aktivitetsfältet på skärmen, bredvid klockan.

 

När du kommer in på en webbplats som är ansluten till Talande Web så dyker också Talande Webbs verktygsfält upp:

 Talande Webb - verktygsfält

Gör egna inställningar

När du öppnat Talande Webbs inställningar kan du göra en rad inställningar av hur programmet ska fungera, du kan bland annat:

  • hastighet på uppläsningen,
  • markering av den text som läses upp,
  • ändra färg på text och bakgrund,
  • storlek på  texten,
  • hur fokus ska fungera,
  • visa en linjal eller en nedtoning av bakgrunden.


De inställningar du gör följer med på alla webbplatser du besöker, du behöver alltså inte göra nya inställningar för varje webbplats du besöker.

Hur vet jag var Talande Webb funkar?

Talande Webb känner automatiskt av vilka webbplatser som fungerar med Talande Webb. Muspekarens utseende ändras, verktygsfältet dyker upp och programikonen får en gul bock över sig.

Så här ser muspekaren ut när du är inne på en webbplats som är ansluten till Talande Webb

 

 

  Talande Webb muspekare.

Du kommer åt alla inställningar genom att dubbelklicka eller högerklicka på den blå runda ikonen i aktivitetsfältet. När du kommer till en webbplats som fungerar med Talande Webb ser du det genom att en stor gul bock lägger sig ovanpå ikonen och verktygsfältet blir synligt.