Edsvik

Välkommen till Edsvik med Edsbergs slott, Edsvik konsthall, MC Collection och mycket mer!  Äta och dricka kan du göra i något av områdets caféer eller på Edsbacka Wärdshus med anor långt tillbaka i tiden.

Utsikt över Edsviken. Foto: Annie Fredriksson

Utsiktsplatsen, Oxstallet och historisk utställning

Utsiktplatsen på berget är nu klar. Här finns sittplatser, en lekyta och ett gym förutom den bedårande utsikten över Edsviken. Det gamla oxstallet har förvandlats till en vacker raststuga med pentry och eldstad. 

På stallbacken presenteras Sollentunas och Edsviks historia i den unika utomhusutställningen "Edsvik Sollentuna Sverige – En plats och dess historia". Hela området har också fått nya skyltar, så att du hittar rätt. Här finns nämligen mycket att uppleva!

Edsbergs slott 

Det händer mycket inne i Stora Huset. Litterära salonger och guidade turer, konserter och teaterföreställningar avlöser varandra. Paradvåningen genomgår nu en förändring. Möbler och inredning kompletteras för att ge en bättre bild av hur det såg ut då det var högadligt hem åt familjen Rudbeck under nästan 200 år.

Nationaldagsfirandet 2014. Foto: Annie Fredriksson

Edsbergsparken

I Edsbergsparken finns stora gräsytor för picknick. I Här ligger Café Brygghuset inrymt i den gamla tvättstugan från 1700-talet med uteservering på sommaren. Sommaronsdagarna i parken har varit en stor succé som vi hoppas kunna fortsätta med liksom Edsvikfestivalen i augusti. Slottets är alltid öppet vid evenemang i parken och även andra dagar. Här firas exempelvis nationaldagen den 6 juni. Ta del av hela programmet på www.edsvik.se

Edsvik konsthall

Edsvik konsthall består av två konsthallar inrymda i de gamla ekonomibyggnaderna vid Edsbergs slott. Här visas både nationella och internationell konst.

Konsthallens webbplats

  • Maestros Bistro serverar lunch och kaffe.
  • Butik med konstnärsmaterial.
  • Museishop med böcker, konstkort och keramik.

 

MC Collection Museum

På MC Collection museum kan du njuta av mer än 110 originalmotorcyklar från olika epoker och delar av världen. Samlingen fokuserar på motorcyklar som varit viktiga för designutvecklingen och är en formidabel explosion av färger och former vilket gör den intressant både för motorfantaster och designentusiaster.

MC Collections webbsida

  • Kafé med jukebox.
  • Museibutik med nostalgiska prylar och sådant som knyter an till motorcykelkulturen.

Edsbacka Wärdshus

Här är ambitionen att besöket ska bli ett härligt minne av mat, service och vacker miljö. Menyn på Edsbacka Wärdshus innehåller många svenska klassiker.

Wärdshusets webbplats

Café Brygghuset

Mitt i Edsbergsparken ligger Café Brygghuset, som fram till 1930-talet var tvätthus och som på 1940-talet byggdes om till bostad. Här kan du äta sallad, paj och lunchsmörgås. Allt kaffebröd är hembakat. 

Café Brygghusets webbplats 

Duvslaget

Föreningslokal för föreningen Stallbackens vänner som också anordnar kulturprogram för allmänheten här. Huset kan hyras för fest eller andra ändamål. 

Stallbackens vänners webbplats

Kontakt

Anna Franzén, Projektledare Edsvik
Kultur- och fritidskontoret, Sollentuna kommun
Tfn: 08-579 211 43
Turebergs torg 1
191 86 Sollentuna
  • Sollentuna kommun
  • Postadress: 191 86 Sollentuna
  • Besöksadress: Turebergshuset, Turebergs torg 1
  • Telefon: 08-579 210 00
  • Fax: 08-579 216 44